Ξεχάστε το τσουρέκι το Πάσχα – Που θα πάει η τιμή του
Ακόμα ένα προϊόν αναμένεται ν' αυξηθεί και να είναι απλησίαστο κι ο λόγος γίνεται για το τσουρέκι, το οποίο το Πάσχα θα είναι σε πολύ υψηλές τιμές και οι καταναλωτές θα το σκέφτονται, για να το αγοράσουν.
Ακόμα ένα προϊόν αναμένεται ν’ αυξηθεί και να είναι απλησίαστο κι ο λόγος γίνεται για το τσουρέκι, το οποίο το Πάσχα θα είναι σε πολύ υψηλές τιμές και οι καταναλωτές θα το σκέφτονται, για να το αγοράσουν.
Μετά το ελαιόλαδο αλλά και τη σοκολάτα είναι η ώρα να αυξηθεί κατακόρυφα και η τιμή για το τσουρέκι, το οποίο το Πάσχα καταναλώνεται από τον περισσότερο κόσμο.
Πιο αναλυτικά αξίζει να σημειωθεί ότι η ακρίβεια παρέσυρε ακόμα ένα προϊόν στο διάβα της και πλέον οι καταναλωτές δεν αγοράζουν με την ίδια συχνότητα που το έκαναν στο παρελθόν.
Η τιμή στο τσουρέκι ανεβαίνει συνεχώς – Απλησίαστο αναμένεται να είναι το Πάσχα
Στα ύψη οι τιμές για τσουρέκια ενόψει Πάσχα. Πόσο θα κοστίσει φέτος το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα.
Την τιμητική τους έχουν αυτή την περίοδο τα πασχαλινά εδέσματα, με τους φούρνους να ετοιμάζονται πυρετωδώς για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πελατών. Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ υπό κανονικές συνθήκες, αυτή την περίοδο τα αρτοποιεία «έτρεχαν και δεν έφταναν», φαίνεται πως φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού λόγω της ακρίβειας αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Τσιμπημένο» και φέτος το πασχαλινό τσουρέκι
Το τσουρέκι αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, με τις τιμές του και φέτος να ποικίλλουν, αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα, οι τιμές του δημοφιλούς εδέσματος διαμορφώνονται ως εξής:
Ακόμα και αν κάποιος αποφασίσει να επιχειρήσει να φτιάξει το δικό του τσουρέκι στο σπίτι και πάλι τα υλικά φέτος είναι ακριβότερα σε σχέση με το 2023. Ειδικότερα το απλό παραδοσιακό τσουρέκι ανέρχεται στα 20 ευρώ το κιλό, οπότε το μέσο τσουρέκι ανέρχεται στα 9,50 με 10 ευρώ ενώ το γεμιστό με κάστανο και το γεμιστό με σοκολάτα ανέρχονται στα 12,50 ευρώ. Αν και η εκτίναξη παγκοσμίως της τιμής της σοκολάτας προβληματίζει προς το παρόν οι εμπόροι προτίθενται να κρατήσουν συγκρατημένες τις τιμές στα τσουρέκια με επικάλυψη και γέμιση σοκολάτας καθώς έχουν ήδη προμηθευτεί τις ποσότητες σοκολάτας που θα χρειαστούν για τα πασχαλινά γλυκά οπότε δεν ανεμένεται να αυξήσουν περαιτέρω την τιμή.
Ο ΟΑΣΘ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσέφερε ως δωρεά χρηματικό ποσό στα παιδικά χωριά SOS και αυτά θα του προσφέρουν 5.000 ατομικά τσουρεκάκια
Τα Ττσουρεκάκια θα μοιραστούν απο τον ΟΑΣΘ δωρεάν μέσω της Ομάδας Υποστήριξης Ελέγχου Επιβατών προς το επιβατικό κοινό για να ευχηθεί καλές γιορτές.
Η διανομή θα αρχίσει στις 10.00, το πρωί, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016 στον τερματικό σταθμό, στο Ν.Σ.Σ.
Τα τσουρέκαια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου.
Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένομε ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.
Οι Αρμένιοι, καθώς και οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα “churek” που είναι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι. Το όνομα “τσουρέκι” μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.
Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως “λαμπροκούλουρα” ή “λαμπρόψωμο” ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση.
Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.
Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων .
Πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. “Κοφίνια”, “καλαθάκια”, “δοξάρια”, “αυγούλες”, “κουτσούνες”, “κουζουνάκια”. Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις “κολλυρίδες” και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.