«Βρέχει» λεφτά σε αγρότες: Έκτακτη πληρωμή σήμερα και αύριο

Πολλά λεφτά αναμένεται να λάβουν όλοι οι αγρότες στη χώρα μας τόσο σήμερα όσο όμως και αύριο έπειτα από πρωτοβουλία που πήρε και τρέχει ο ΕΛΓΑ.

«Βρέχει» λεφτά σε αγρότες: Έκτακτη πληρωμή σήμερα και αύριο

Πολλά λεφτά αναμένεται να λάβουν όλοι οι αγρότες στη χώρα μας τόσο σήμερα όσο όμως και αύριο έπειτα από πρωτοβουλία που πήρε και τρέχει ο ΕΛΓΑ.

Ουσιαστικά αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΕΛΓΑ από σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου έως και αύριο Τετάρτη 3 Απριλίου αναμένεται να δώσει 60 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις έτους 2023.

Από εκεί και πέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών.

«Βρέχει» λεφτά στους αγρότες – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Μετά από συνεργασία που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ανακοινώνονται νέες πληρωμές για ζημιές του 2023.

Συγκεκριμένα, αύριο, Τρίτη 2 Απριλίου 2024 και ώρα 12:00, καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ 60 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις έτους 2023. Με την πληρωμή αυτή έχουν καταβληθεί σε διάστημα δύο μηνών 130 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ενώ προβλέπεται η εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Την Τετάρτη 3η Απριλίου 2024 και ώρα 12:00, καταβάλλονται μέσω του ΕΛΓΑ, από την Κρατική Αρωγή, 16 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολές αποζημιώσεων στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες, για τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν από την πύρινη λαίλαπα το καλοκαίρι 2023, στις Περιφερειακές Ενότητες, Δωδεκανήσου – Ρόδου, Μαγνησίας και Έβρου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών. Με συνέπεια και συστηματική προσπάθεια, τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα και με τις πληρωμές που κάνουμε συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των παραγωγών μας».

Την προσεχή εβδομάδα ξεκινάει η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε από την Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οπως ανέφερε από την Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, οι πληρωμές, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ, αφορούν 300.000 αγρότες.

Μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε επίσης ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει «αποτελεσματικότερος, δημοκρατικότερος πιο λειτουργικός και δικαιότερος».

Επιπλέον, γνωστοποίησε την αύξηση κατά 1,5 εκατ. της χρηματοδότησης του Leader για να μετάσχουν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες. Ζήτησε αλλαγές στην ΚΑΠ για να ελαφρυνθούν οι παραγωγοί από τα διοικητικά βάρη, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνει πιο εύκολη, και προειδοποίησε ότι εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναφερόμενος στις κινήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ το επόμενο διάστημα, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ, πληρωμή των οικολογικών σχημάτων ύψους 425 εκατ. ευρώ, καθώς και εκκαθάριση των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ύστερα από έλεγχο.

«Οσοι παρανομούν θα πληρώσουν»

Προανήγγειλε δε ενταντικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της ελληνικής παραγωγής από τις ελληνοποιήσεις, ειδικά ενόψει του Πάσχα. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι αυτοί που παρανομούν και πού ανήκουν κομματικά. Οι έλεγχοι θα πάνε σε βάθος. Και όσοι παρανομούν θα πληρώσουν», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Πασχάλης Χαρούμενος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρης Ζερβός και Γιάννης Κουρδής, παρουσία των βουλευτών της Ν.Δ., Μιχάλη Παπαδόπουλου (Κοζάνης) και Μαρίας Αντωνίου (Καστοριάς).