Τρόμος για όσους βγαίνουν στη σύνταξη – Αυξάνονται τα χρόνια

Νέα όρια συνταξιοδότησης με τα όρια να αυξάνονται και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο τέλος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας να αγωνιούν.

Τρόμος για όσους βγαίνουν στη σύνταξη - Αυξάνονται τα χρόνια

Τα όρια ηλικίας για την σύνταξη πλέον όπως όλα δείχνουν αυξάνονται προσεχώς κατά 2.5 χρόνια και τα ερωτήματα είναι πολλά για τους εργαζομένους.

Λογικά το 2027 αν ο αλγόριθμος που συνδέει το προσδόκιμο μέσου όρου ζωής με τα 65 έτη δείξει πως πρέπει να συμβούν αλλαγές, τότε τα δύσκολα μάλλον έρχονται.

Το 2026 ωστόσο θα είναι μια χρονιά επαναξιολόγησης των ηλικιών για τους εργαζομένους στην Ελλάδα, επομένως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

Τρόμος για όσους βγαίνουν στη σύνταξη – Αυξάνονται τα χρόνια

Σήμερα, τα όρια ηλικίας έχουν κλειδώσει σε δύο βασικές κατηγορίες: οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 62 έτη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα), είτε στα 67 έτη, με συμπληρωμένη απλώς μια 15ετία (4.500 ένσημα).

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα είναι αυτόματες καθώς με σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2010 με τον ασφαλιστικό νόμο 3863, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται εφόσον αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωή μετά το 65ο έτος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετά την πανδημία, δείχνουν αύξηση στο προσδόκιμο ζωής.

Με βάσει την τελευταία μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής φαίνεται ότι μεταξύ 2027 και 2030 το όριο ηλικίας με 40ετία από το 62ο έτος σήμερα θα πάει στα 63 έτη και 5 μήνες ενώ το 67ο στα 68,5 έτη.

Διευκρινήσεις για το πότε, πως και αν έρθουν αλλαγές στα όρια ηλικίας έδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος μιλώντας την Κυριακή το πρωί στον Αντέννα και στην εκπομπή “Στούντιο με θέα”, είπε ότι τα όρια ηλικίας θα εξεταστούν στα τέλη του 2026 με βάση τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής. “Τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026 με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού όπως ορίζει η νομοθεσία που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών”, σημείωσε ο υφυπουργός.

Ουσιαστικά το 2026 –προς το τέλος του έτους θα εξεταστεί αν αυξήθηκε και πόσο το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα άνω των 65 ετών και αναλόγως της αύξησης, ένα μέρος θα περάσει και στα όρια ηλικίας. “Στα τέλη του 2026 θα ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις τις οποίες μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ” επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

Το δίλημμα μέτρα-σοκ ή χρηματοδότηση του συστήματος με πρόσθετους πόρους ύψους 0,5% του ΑΕΠ είχαν θέσει – από τα προηγούμενα έτη – αναλογιστικές μελέτες ελλήνων καθηγητών ειδικευμένων σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Τα μέτρα που ανέφεραν ανέβαζαν σε βάθος 40 ετών το όριο συνταξιοδότησης στα 73 έτη, μειώνουν τις συντάξεις κατά 30% και εκτινάσσουν τις ασφαλιστικές στο 35% (για κύρια και επικουρική σύνταξη).

Οι συγκεκριμένες μελέτες εκτιμούσαν ότι για την κάλυψη των επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε η χρηματοδότηση του συστήματος με επιπλέον πόρους ύψους 0,5% του ΑΕΠ, είτε η εφαρμογή εφιαλτικών μέτρων όπως η μείωση των συντάξεων κατά 30%, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 73 έτη έως το 2070, η αύξηση των εισφορών για την κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα σε 27% και στην επικουρική από 6% σε 8,1%.