Τριγμοί για το καθεστώς Όρμπαν στην Ουγγαρία
Γνωστός ηθοποιός στην Ουγγαρία, ο Ερβιν Νάγκι άφησε το σανίδι και το στούντιο για να βγει στον δρόμο. Οπως και χιλιάδες συμπατριώτες του, ζει τον «πυρετό Μαγιάρ», από το όνομα του πολιτικού που εναντιώνεται στον Βίκτορ Ορμπαν.
Χθες, συμμετείχε σε μία μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη Ντέμπρεσεν της ανατολικής Ουγγαρίας, προπύργιου του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν, έναν μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που φώναζαν «διώξτε τον Ορμπαν» από την εξουσία, ο Πέτερ Μαγιάρ, πρώην υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός που πέρασε στην εξέγερση, χαιρέτισε «αυτήν την ουγγρική άνοιξη και τον άνεμο της αλλαγής που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει».
Από την εμφάνισή του τον Φεβρουάριο στην πολιτική σκηνή, έχει προσελκύσει στο πλευρό του πολλές γνωστές προσωπικότητες της Ουγγαρίας.
Ανάμεσά τους, ο Ερβιν Νάγκι θέλει να πιστέψει στην «ανανέωση» της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης και δεν χάνει καμία συγκέντρωση.
Εχει μάλιστα διαθέσει το φορτηγό του, η καρότσα του οποίου χρησίμευσε μια μέρα στον Πέτερ Μαγιάρ ως βήμα για να απευθυνθεί στο πλήθος.
«Δεν είχαμε χρόνο για να βρούμε εξέδρα», λέει ο 47χρονος ηθοποιός. «Επνεε κάτι σαν τον αέρα της επανάστασης του 1956», λέει αναφερόμενος στην Ουγγρική Επανάσταση κατά της σοβιετικής κυριαρχίας.
«Απαθείς και απογοητευμένοι»
«Ηρθε ο καιρός για αλλαγή καθεστώτος», λέει ένας 29χρονος λογιστής, ο Κρίστιαν Κόβατς, που έχει έρθει ειδικά για την συγκέντρωση από την Βουδαπέστη.
Ποτέ από την επιστροφή του Βίκτορ Ορμπαν στην εξουσία το 2010 δεν έχει γνωρίσει η Ουγγαρία ανάλογο κύμα αμφισβήτησης, δηλώνουν οι πολιτικοί αναλυτές.
Μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η χάρη που δόθηκε σε έναν άνδρα καταδικασμένο για έγκλημα σε υπόθεση παιδικής κακοποίησης, ο Πέτερ Μαγιάρ κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την οργή των Ούγγρων.
«Απαθείς και απογοητευμένοι» από μία κυβέρνηση που θεωρούσαν ακλόνητη, «ξαφνικά κινητοποιήθηκαν από την άφιξη αυτού του συνετού και τολμηρού ανθρώπου», λέει ο Ερβιν Νάγκι.
Σε μόλις τρεις μήνες, παραμέρισε τα υπάρχοντα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον συντηρητικό του λόγο που κατακρίνει την διαφθορά που καταστρέφει την χώρα.
Το κίνημά του, το Tisza (Σεβασμός και Ελευθερία) δεν τοποθετείται «ούτε στην δεξιά ούτε στη αριστερά» και εξασφαλίζει μέχρι στιγμής το 25% της πρόθεσης ψήφου των ψηφοφόρων που είναι βέβαιοι για την επιλογή τους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Median εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου.
Η δύναμή του: γνωρίζει το σύστημα από μέσα. Επί σειρά ετών διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, ο χαρισματικός 43χρονος δικηγόρος υπήρξε για πολλά χρόνια σύζυγος της Γιούντιτ Βάργκα, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης με την οποία έχει τρία παιδιά.
«Μίνι δικτατορία»
Αν ο Βίκτορ Ορμπαν κάνει πως αγνοεί την έλευση στην πολιτική σκηνή αυτού του πολιτικού ανταγωνιστή, το κόμμα του εννοεί να καταπνίξει εν τη γενέσει του αυτό το κύμα διαμαρτυρίας, λέει στο AFP ο πολιτικός αναλυτής Ζόλταν Λάκνερ.
Αφίσες που τον χαρακτηρίζουν «υπηρέτη των Βρυξελλών» έχουν γεμίσει την Ουγγαρία, ενώ οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα για να αμαυρώσουν την υπόληψή του, εκτοξεύουν κατηγορίες για συζυγική βία – τις οποίες απορρίπτει κατηγορηματικά – μέχρι σχόλια για «τα γυναικεία γυαλιά ηλίου του».
Το νέο κυβερνητικό όργανο παρακολούθησης που δημιουργήθηκε με το πρόσχημα της πρόληψης «ξένης ανάμειξης» στην εκλογική διαδικασία διεξάγει έρευνα εναντίον του.
«Αν ο Μαγιάρ καταφέρει να ενώσει τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης», που σήμερα είναι κατακερματισμένη σε πολλά μικρά κόμματα, θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την εξουσία, λέει ο Ζόλταν Λάκνερ.
Ακόμη και αν άλλοι θεωρούν ότι το κίνημα στο στάδιο αυτό δεν είναι σε θέση να ανατρέψει τον πρωθυπουργό, ο οποίος στα 14 χρόνια της διακυβέρνησής του έχει ποδηγετήσει τους θεσμούς ελέγχου της εξουσίας.
Ο Πέτερ Μαγιάρ δεν το βάζει κάτω και έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες περιοδεία στην επαρχία. Το πέρασμά του από το Ντέμπρεσεν επιβεβαίωσε την δημοτικότητά του.
«Δεν φοβόμαστε», φώναζε το πλήθος καθώς ο Ερβιν Νάγκι δήλωσε ότι «μπήκε στην μαύρη λίστα» όταν τόλμησε να επικρίνει ένα μέλος του Fidesz.
Η Ουγγαρία έχει γίνει ένα είδος «μίνι δικτατορίας». «Δεν σε σκοτώνουν στο ξύλο, αλλά αν μιλήσεις κατά της εξουσίας, θα υπάρξουν συνέπειες».