Θλίψη από χιλιάδες κόσμου στο Ιράν για την απώλεια του Ραΐσι

Εν μέσω πενθήμερου εθνικού πένθους ξεκίνησε από την Ταμπρίζ η μεταφορά των σορών του Προέδρου Ραΐσι και των υπολοίπων θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος. Χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την νεκρώσιμη πομπή που διέσχισε την πόλη, πολλοί από τους οποίους κυρίως μαυροφορεμένες γυναίκες, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο κάστρο της πόλης. Στην πρωτεύουσα πλήθη Ιρανών κρατώντας σημαίες και πορτρέτα των εκλιπόντων εκφράζουν την λύπη τους για την απώλεια του Ιρανού ηγέτη και την πίστη τους στην κυβέρνηση.

Θλίψη από χιλιάδες κόσμου στο Ιράν για την απώλεια του Ραΐσι

Κάτοικος της Τεχεράνης, δήλωσε πως: «Έχουμε βιώσει ακόμα χειρότερες στιγμές. Δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που θυσιάζεται και είμαι σίγουρη ότι θα το ξεπεράσουμε, όπως κάνουμε πάντα».

Την ίδια ώρα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ζητά τη δίωξη ατόμων που με καλυμμένα χαρακτηριστικά επιχαίρουν στα κοινωνικά δίκτυα για το θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι.

Σύμφωνα με δήλωση Ιρανού πολίτη: «Από την έναρξη της εξέγερσης τον Σεπτέμβριο του 2022 διαδηλώναμε στους δρόμους. Ως αποτέλεσμα δέχτηκα 41 πλαστικές σφαίρες στο πρόσωπο ευτυχώς καμία δεν χτύπησε τα μάτια μου. Το μόνο πράγμα που με έκανε πραγματικά χαρούμενο τα τελευταία 5 χρόνια είναι η είδηση του θανάτου του (του Ραΐσι»).

Όπως δήλωσε μία γυναίκα: «Αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για το έθνος μας αλλά διέταξε το θάνατο αναρίθμητων νέων αθώων ανθρώπων».

Ιρανοί αντιστασιακοί θεωρούν το θάνατο Ραϊσί πλήγμα για τον ίδιο τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ και το θεοκρατικό καθεστώς που θα προκαλέσει νέα εξέγερση της ιρανικής νεολαίας

Μαριάμ Ρατζαβί, πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης στο Ιράν: «Θα πυροδοτήσει σειρά επιπτώσεων και κρίσεις μέσα στη θεοκρατική τυραννία που θα ενθαρρύνουν την εξεγερμένη νεολαία να αναλάβει δράση».

Η πολιτική κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα συνεχιστεί επεσήμανε ο εκπρόσωπος του State Department διευκρινίζοντας ότι οι Ιρανοί ευθύνονται για το δυστύχημα, ζήτησαν μάλιστα τη βοήθεια της Ουάσιγκτον για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου.

Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ: «Μας ζητήθηκε βοήθεια από την ιρανική κυβέρνηση. Ξεκαθαρίσαμε ότι θα προσφέραμε βοήθεια, όπως θα κάναμε σε οποιοδήποτε αίτημα ξένης κυβέρνησης σε τέτοια κατάσταση. Τελικά δεν μπορέσαμε να παρέχουμε αυτή τη βοήθεια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την κατάσταση στο Ιράν και αναμένουν το αποτέλεσμα των ιρανικών ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος.