Συρρέουν στην Εκκλησία οι πιστοί ομογενείς στην Αυστραλία

Μαζικά αλλά και με κατάνυξη προσήλθαν την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες ομογενείς στους ελληνορθόδοξους ναούς όλης της Αυστραλίας για να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία και να πάρουν τα βάγια. Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα: “Νέος Κόσμος” τις προηγούμενες μέρες εκατοντάδες εθελοντές ετοίμασαν τα βάγια και καθάρισαν τους ιερούς ναούς για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Συρρέουν στην Εκκλησία οι πιστοί ομογενείς στην Αυστραλία

Στο Σίδνεϋ ήταν κατάμεστος από πιστούς και στολισμένος με βάγια ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής όπου ιερούργησε σήμερα το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.

Στο καθορισμένο σημείο της Ακολουθίας του Όρθρου ο αρχιεπίσκοπος ευλόγησε τα παραδοσιακά βάγια, τα οποία έπειτα μοιράστηκαν στο εκκλησίασμα, ενώ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας κήρυξε τον θείο λόγο, ορμώμενος από το γεγονός της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Σημειώνεται ότι καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».