Συντάξεις Ιουνίου 2024: Πότε θα πληρωθείτε – Βγήκαν οι ημερομηνίες

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον και σε λιγότερο από μία βδομάδα οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα χρήματά τους για τον μήνα Ιούνιο.

Συντάξεις Ιουνίου 2024: Πότε θα πληρωθείτε - Βγήκαν οι ημερομηνίες

Οι πληρωμές σχετικά με τις συντάξεις Ιουνίου ακολουθούν το γνωστό διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων που είναι μισθωτοί και όχι.

Πλησιάζει η ώρα που οι συνταξιούχοι σχεδόν με την είσοδο πλέον του καλοκαιριού θα παραλάβουν τα λεφτά που τους οφείλονται για τον Ιούνιο.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα καταφθάνει η οικονομική “ανάσα” για τους συνταξιούχους που πολλοί περιμένουν αυτά τα χρήματα πως και πως.

Συντάξεις Ιουνίου 2024: Πότε θα πληρωθείτε – Βγήκαν οι ημερομηνίες

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), καθώς και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά (σύμφωνα με το ν. 4387/2016). Επίσης, θα καταβληθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (τόσο μη μισθωτών όσο και μισθωτών).
Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ.), καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντάξεις φαίνονται στους λογαριασμούς από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Δηλαδή από Δευτέρα 27 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές σε μη μισθωτούς (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), και από Τετάρτη 29 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για μισθωτούς (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ).

Τονίζεται ότι αναμένεται να δοθούν αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους, τα οποία φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Αυτά τα αναδρομικά αφορούν τόσο δώρα όσο και το επίδομα αδείας για την περίοδο 2013-2018 και θα δοθούν στην περίπτωση που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο εκδώσει θετική απόφαση για τους απόμαχους της δουλειάς.

Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2024 και αναμένεται η σχετική απόφαση μέχρι το καλοκαίρι. Μια θετική απόφαση από το ΑΕΔ θα επαναβεβαιώσει τις τρεις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) των ετών 2015, 2019 και 2021. Με αυτές τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα σε επιστροφές από τις περικοπές που υπέστησαν κατά το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα δώρα.

Τέλος Μαΐου αναμένεται να πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά 12.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι λόγω του επανυπολογισμού στις συντάξεις.

Τα ποσά που θα δοθούν σε αυτήν την ομάδα εκτιμάται ότι φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και τα 50.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπονται νέες πληρωμές για περιπτώσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες, όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση. Σε ορισμένα Ταμεία, υπάρχουν ασάφειες σχετικά με τα χρόνια ασφάλισης, και άρα οι επανυπολογισμοί καθυστερούν, καθώς κάθε περίπτωση διερευνάται ξεχωριστά.