Συναγερμός με την αφρικανική σκόνη – Τι έρχεται στην Ελλάδα
Συναγερμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη γνωστή σε όλους μας αφρικανική σκόνη. Δείτε αναλυτικά τι αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα.
Συναγερμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη γνωστή σε όλους μας αφρικανική σκόνη. Δείτε αναλυτικά τι αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, στο βόρειο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Επιπλέον πιο έντονα φαινόμενα όπως χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά ενώ τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Επανέρχεται στην Ελλάδα η αφρικανική σκόνη – Δείτε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ήπια θα είναι τα φαινόμενα του καιρού σήμερα Κυριακή 21 Απριλίου στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, στο βόρειο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες.
Πιο έντονα φαινόμενα όπως χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά ενώ τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί η αφρικανική σκόνη να υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες, όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένα νέο «κύμα» αφρικανικής σκόνης από τη Δευτέρα, που θα συνοδεύεται από υψηλές θερμοκρασίες (έως και 30 βαθμοί σε ηπειρωτικά – Κρήτη την Τρίτη 23 Απριλίου).
Απαισιοδοξία επικρατεί και στον επιστημονικό κόσμο, όπως φαίνεται, αφού η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραίες καιρικές συνθήκες.
«Θα είναι πιο ζεστό το 2024;» ρωτήθηκε στον σταθμό Action24 ο μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος με τον ίδιο να απαντά αρχικά:
«Το 2023 ήταν μια χρονιά η οποία έσπασε ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παγκόσμια μέση θερμοκρασία. Φαινόταν ότι μάλλον και το 2024, λόγω του Ελ Νίνιο, θα ήταν μια χρονιά η οποία σε παγκόσμια κλίμακα θα έσπαγε ρεκόρ».
Σημειώνοντας πως θα πρέπει «να συνηθίσουμε τις απότομες μεταβολές του καιρού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», ο ίδιος ανέφερε ότι «το να έχουμε στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια κυρίως του Μαΐου και του Ιουλίου την εκδήλωση καταιγίδων κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι αυτές οι απότομες μεταβολές, οι οποίες όταν έρχονται θα έρχονται με ακραία φαινόμενα, όπως είχαμε στη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα αυξάνεται δηλαδή η συχνότητα και η ένταση τέτοιου είδους φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Σε ερώτηση για το καλοκαίρι του 2024, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια ακριβής πρόγνωση και ότι οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, και το καλοκαίρι του 2024 θα χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία.
«Εγώ θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου ότι θα πάμε σε ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι. Τώρα το αν θα έχουμε καύσωνες, πόσες, με τι διάρκεια και ένταση, αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχουμε μάλλον καλύτερη εικόνα προς το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αυτό είναι πλέον η νέα κανονικότητα: θερμά και ξηρά καλοκαίρια, πολύ θερμότερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει στη χώρα μας».