«Συναγερμός» με τη σοκολάτα – Ξέφυγε η τιμή της στην Ελλάδα

Η σοκολάτα είναι ένα προϊόν, το οποίο το αγοράζει και το καταναλώνει αρκετός κόσμος, καθώς είναι ένα ιδιαίτερο και γευστικό γλυκό, το οποίος όμως στην Ελλάδα έχει φτάσει σε τεράστιες τιμές.

«Συναγερμός» με τη σοκολάτα - Ξέφυγε η τιμή της στην Ελλάδα

Η σοκολάτα είναι ένα προϊόν, το οποίο το αγοράζει και το καταναλώνει αρκετός κόσμος, καθώς είναι ένα ιδιαίτερο και γευστικό γλυκό, το οποίος όμως στην Ελλάδα έχει φτάσει σε τεράστιες τιμές.

Από εκεί και πέρα να αναφέρουμε ότι όλα τα προϊόντα ανεβαίνουν και η ζωή μας γίνεται πιο δύσκολη, καθώς μετά το ελαιόλαδο και η τιμή της σοκολάτας έχει αρχίσει να φτάνει σε απλησίαστα σημεία.

Παρ’ όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αύξηση έρχεται λίγο πριν την έλευση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, προβληματίζοντας τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας.

Η σοκολάτα γίνεται χρυσή – Ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές της

Η αρχή έγινε με το ελαιόλαδο. Τώρα προστέθηκε και το κακάο με την τιμή του στις διεθνείς αγορές να υπερτριπλασιάζεται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή. Από 2.982 δολάρια ο τόνος πέρυσι τον Απρίλιο ξεπερνά πλέον τα 10.600 δολάρια, αύξηση που ξεπερνά το 250%. Η άνοδος του κακάο επηρεάζει και τις τιμές της σοκολάτας, με τα παραδοσιακά σοκολατένια πασχαλινά αυγά να «κοιτούν» απειλητικά τους καταναλωτές και τις προβλέψεις να είναι απαισιόδοξες.

Η κατακόρυφη αύξηση των «χρυσών», πια κόκκων κακάο, έρχεται λίγο πριν την έλευση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, προβληματίζοντας τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας.

Όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο ανεβαίνει και η τιμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία σοκολάτα υγείας όπως αυτή που πριν λίγους μήνες την αγοράζαμε γύρω στο 1 ευρώ και 80 λεπτά τώρα έχει φτάσει ακόμη και τα 2,5 ευρώ.

Στον «χορό» του υψηλού κόστους μπαίνουν αναπόφευκτα και τα ζαχαροπλαστεία, τα οποία έχουν θέσει προς πώληση ήδη τα πρώτα πασχαλινά προϊόντα με βάση το κακάο. Οι καταναλωτές ωστόσο προβληματίζονται για το πώς θα αγοράσουν τα πατροπαράδοτα σοκολατένια αυγά και κουνελάκια.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, οι τιμές στα προϊόντα που παράγονται από κακάο έχουν αυξηθεί έως και 40% την τελευταία διετία.

Οι μεγάλες πλημμύρες που ακολούθησαν την ακραία ξηρασία στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα όπου παράγεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δημιούργησαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ντόμινο εξελίξεων.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με προβλήματα συγκομιδής σε σημαντικές περιοχές καλλιεργειών.

Η κλιματική κρίση απειλεί τη διατροφική ασφάλεια. Η διαπίστωση αυτή έγινε ξανά επίκαιρη με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα των Καθολικών και το φαινόμενο «chocolate meltdown» που εκτίναξε τις τιμές του κακάο, το οποίο παράγεται σε μεγάλο ποσοστό στη Δυτική Αφρική. Όμως δεν «λιώνει» μόνο η σοκολάτα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό για το λάδι, τον καφέ ως και τις… πατάτες, υπογραμμίζοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με προβλήματα συγκομιδής σε σημαντικές περιοχές καλλιεργειών και αλλάζει επί τα χείρω τα οικονομικά δεδομένα του παγκόσμιου διατροφικού χάρτη. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της στο εξειδικευμένο περιοδικό Nature Communications ομάδα επιστημόνων επισημαίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η υποτίμηση από τα μοντέλα προγνώσεων του συνδυασμού μειωμένων σοδειών με ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως, για παράδειγμα, η σοβαρή ξηρασία που πλήττει από τον Φεβρουάριο χώρες παραγωγής του κακάο, όπως η Γκάνα ή η Ακτή Ελεφαντοστού. Το φαινόμενο πλήττει συνολικά τη Δυτική Αφρική, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 4 (!) βαθμούς Κελσίου. Η υψηλή θερμότητα αποδυναμώνει τα ήδη γερασμένα κακαόδεντρα, τα οποία είχαν υποστεί και ισχυρές νεροποντές τον περασμένο Δεκέμβριο… Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΜΚΟ επιστημόνων World Weather Attribution, ένας τέτοιας έντασης καύσωνας κανονικά θα σημειωνόταν μία φορά σε εκατό χρόνια. Σήμερα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, παρατηρείται μία φορά κάθε δέκα χρόνια, με αύξηση της θερμοκρασίας κατά μέσο όρο της τάξης του 1,2 βαθμού Κελσίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι αν οι εκπομπές αερίων από τα ορυκτά καύσιμα δεν περιοριστούν σύντομα και αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου, τέτοιου είδους καύσωνες θα σημειώνονται κάθε χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την παραγωγή τροφίμων…

Ηδη πριν από τρία χρόνια μια μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις προμήθειες προϊόντων της Ευρώπης, που «στο άμεσο μέλλον μπορεί να διαταραχθούν εξαιτίας σοβαρών ξηρασιών σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ο καφές, το κακάο, το ζαχαροκάλαμο, το φοινικέλαιο και η σόγια είναι τα κλιματικά πιο ευάλωτα εισαγόμενα προϊόντα». Έτσι εξηγούσε τότε η καθηγήτρια του έγκριτου βρετανικού Πανεπιστημίου Ρίντινγκ τη σημασία των ευρημάτων εκείνης της έρευνας: «Πρόκειται για σημαντική μελέτη που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της διατροφικής ασφάλειας σε έναν όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο και κλιματικά ανασφαλή κόσμο. Τα νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν ήδη γνωρίσει μεγάλη διατροφική ανασφάλεια εξαιτίας της ξηρασίας εκτός των συνόρων της. Για παράδειγμα, κατά τη διατροφική κρίση το 2008 τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα επλήγησαν ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων». Αλλά ούτε οι χώρες παραγωγής ούτε οι παραγωγοί κερδίζουν από τις αυξήσεις αυτές. «Οι τιμές του κακάο έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη διεθνή αγορά. Παραδόξως, αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει υψηλότερα εισοδήματα για τους παραγωγούς» παρατήρησε, μιλώντας στον βρετανική Guardian, ο Αμουρλάγιε Τουρέ, ανώτατος σύμβουλος της ΜΚΟ Mighty Earth. «Αυτές οι τιμές-ρεκόρ του κακάο ελάχιστα θα ωφελήσουν τις ίδιες τις χώρες παραγωγής, καθώς οι πρώτες ύλες μετατρέπονται σε τελικό προϊόν μετά την εξαγωγή τους» εξήγησε ο ίδιος.