Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς δύο χρόνια η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και ο πόλεμος, ο οποίος κρατάει έως και σήμερα. Δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία συμπληρώνονται το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 και το ΕΡΤNEWS, αλλά και το Πρώτο Πρόγραμμα, έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμά τους, τη συγκεκριμένη […]

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς δύο χρόνια η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και ο πόλεμος, ο οποίος κρατάει έως και σήμερα.

Δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία συμπληρώνονται το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 και το ΕΡΤNEWS, αλλά και το Πρώτο Πρόγραμμα, έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μεταδίδοντας εκπομπές, αποκλειστικές συνεντεύξεις με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και αναλυτές, μαρτυρίες, αλλά και αφιερώματα για την εισβολή που άλλαξε τα έως τότε δεδομένα.

Στο 24ωρο ενημερωτικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ μιλούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ. Στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΑ, καθηγητές πανεπιστημίου και αναλυτές μιλούν για τις συνέπειες του πολέμου και καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για το ενδεχόμενο τερματισμού του.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2024, οι ενημερωτικές εκπομπές αλλά και τα δελτία ειδήσεων, με τη συνδρομή των ανταποκριτών και του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της ΕΡΤ, παρουσιάζουν και καταγράφουν όλες τις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου, αλλά και από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στις 16:00, στην εκπομπή «Update» με τον Τάκη Σαράντη, οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη θυμούνται όσα έζησαν.

Στις 20:15, o ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, σ’ ένα οδοιπορικό στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καταγράφει την κατάσταση στις εμπόλεμες ζώνες, μαρτυρίες Ουκρανών στρατιωτών που δίνουν μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων, τη ζωή στο μαρτυρικό Χάρκοβο, αλλά και έναν σταθμό του μετρό που έχει μετατραπεί σε υπόγειο σχολείο.

Στις 22:00, η έκτακτη εκπομπή του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της ΕΡΤ, με την Άννα Παπασωτηρίου, είναι αφιερωμένη στα δύο χρόνια πολέμου.

Συνδέσεις με τους ανταποκριτές της ΕΡΤ σε Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Λονδίνο, αναλύσεις από Ουάσιγκτον, συνεντεύξεις με ευρωπαίους αξιωματούχους και σημαντικούς εμπειρογνώμονες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλάει στην Ειρήνη Ζαρκαδούλα για το ζήτημα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Επίσης, απαντάει στην πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για διορισμό Ευρωπαίου Επιτρόπου Άμυνας και σχολιάζει το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ, μιλάει στον Γιώργο Παππά για την προοπτική του πολέμου, και για το κάλεσμα που απευθύνει στους ευρωπαίους εταίρους για την στήριξη της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Λεό Περιά-Πενιέ (Léo Péria-Peigné), ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλάει στη Θωμαΐδα Παπαϊωάννου για τη στάση της Γερμανίας, ενώ ο διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας, Τζέιμς Νάιξι, μιλώντας στην Ευδοξία Λυμπέρη, εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ κινδυνεύει με κατάρρευση και εκφράζει την άποψη ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διαφέρουν.