Στην Σάμο διεξάγεται το 26ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης

Το 26ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης φιλοξενείται φέτος στην Σάμο και οι εργασίες του ξεκίνησαν το Σάββατο 29 Ιουνίου ενώ ολοκληρώνονται την Τετάρτη 3 Ιουλίου.

Στην Σάμο διεξάγεται το 26ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης

Το φετινό θέμα του Συμποσίου είναι «Prometheus Unbound: Power Re-imagined for a Demos of Peace, Equity and Sustainability,( «Προμηθέας αδέσμευτος: Η εξουσία ανανεωμένη για ένα δόγμα ειρήνης, ισότητας και βιωσιμότητας») ,επικεντρωμένο στα καίρια ζητήματα και τις προκλήσεις της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση, οι επιπτώσεις και οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις με έμφαση στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών παγκοσμίως.
Το 26ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης φιλοξενείται φέτος στην Σάμο (εικόνες)

Η επίσημη έναρξη του Συμποσίου έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ανατολικής Σάμου όπου ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνοντας τον λόγο καλωσόρισε στην Σάμο στην πατρίδα του θρυλικού Πυθαγόρα όλους τους καλεσμένους από τη γειτονική Τουρκία και τα Βαλκάνια ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πάρη Παπαγεωργίου για την φιλοξενία.

Ο κ. Παπανδρέου ανέτρεξε στο παρελθόν και στην επίσκεψη του στην Σάμο ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με τον Ισμαήλ Τζεμ, τότε Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου μαζί πήγαν και στο Κουσάντασι απέναντι από την Σάμο φυτεύοντας ελιές και στις δύο τοποθεσίες σε μία κοινή επίσκεψη «που συμβόλιζε την κοινή δέσμευση να ξεπεράσουν τις ιστορικές διαφορές και να δημιουργήσουμε νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους.

«Μαζί φυτέψαμε ελιές σε αμφότερες τις τοποθεσίες, μια πράξη ενδεικτική της ελπίδας μας για την εμπέδωση ειρήνης και κατανόησης καθημερινά. Για αυτό είναι τιμή μου η παρουσία τους και θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στους σεβαστούς καλεσμένους μας από την Τουρκία, τον Αχμέτ Αράς, Δήμαρχο της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Μούγλα, τον Ομέρ Γκιουνέλ, Δήμαρχο του Κουσάντασι και την Δήμαρχο Εφέσου, Filiz Cercioglu, που δεν είναι σήμερα εδώ, αλλά θα μας υποδεχθεί στο Κουσάντασι. Ανυπομονούμε για τη θερμή φιλοξενία τους την ερχόμενη Τρίτη.

Ειδικές ευχαριστίες επίσης, στην Σουλέ Μπουτζάκ και την οικογένειά της, των οποίων η πολύτιμη βοήθεια έκανε δυνατή την προσεχή μας επίσκεψη στην Τουρκία. Απόψε μαζί μας είναι διακεκριμένα πρόσωπα που εμπλουτίζουν τη συνάντησή μας με τις ιδέες και τις απόψεις τους: ο Αλμπίν Κούρτι, Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, ο Καθηγητής Ίβο Γιόσιποβιτς, πρώην Πρόεδρος της Κροατίας και ο Ζουλφού Λιβανελί, ακούραστος υποστηρικτής των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και των δημοκρατικών αξιών, του οποίου το τελευταίο λογοτεχνικό έργο, «Στη Ράχη της Τίγρης», εκδόθηκε πρόσφατα στα ελληνικά. Επιπλέον, θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε μια σόλο εμφάνιση από τον ταλαντούχο Γκιόργκι Μικαντζέ, έναν διάσημο πιανίστα, συνθέτη και εκπαιδευτικό από τη Γεωργία.
Το 26ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης φιλοξενείται φέτος στην Σάμο.

Η παρουσία τους τονίζει την κοινή μας αφοσίωση στην ειρήνη και τον διάλογο, ζωτικής σημασίας σε μια εποχή σημαδεμένη από βία και διχόνοια. Αυτό το Συμπόσιο λειτουργεί ως παγκόσμιο κάλεσμα για ενότητα, σεβασμό και ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. Στο πρώτο Συμπόσιο της Σύμης, γιορτάσαμε μια νέα εποχή αισιοδοξίας για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επέκταση της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Σήμερα, παρά τη μεγαλύτερη τεχνολογική ικανότητα και τους πόρους που διαθέτουμε, ο κόσμος μας αντιμετωπίζει επίμονες προκλήσεις: κοινωνική και οικονομική ανισότητα, περιβαλλοντική υποβάθμιση, επερχόμενες πανδημίες και το αναπόφευκτο, εισροή προσφύγων που αναζητούν ελευθερία από την καταπίεση και τις κλιματικές κρίσεις» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμπόσιό θα προκαλέσει ‘όλους τους παριστάμενους να ξανασκεφτούν τον τρόπο διακυβέρνησης του κόσμου.

«Πώς ελέγχουμε τις τεράστιες δυνάμεις και τους πόρους που έχουμε δημιουργήσει; Ποιες είναι οι ηθικές προκλήσεις; Πώς μπορούν αυτές να χρησιμοποιηθούν για το κοινό καλό; Τι είναι μια καλή κοινωνία; Μια ακμάζουσα ζωή; Μια δίκαιη κοινωνία; Όπως θα αναρωτιόταν ο Αριστοτέλης; Τελικά, ποιος ελέγχει αυτές τις δυνάμεις; Μια βαθιά πολιτική ερώτηση που αγγίζει τον πυρήνα της δημοκρατίας. Ένας από τους σκοπούς της δημοκρατίας, ήταν να διασφαλίσει ότι δεν υπήρχε συγκέντρωση και κατάχρηση εξουσίας. Καθώς εμβαθύνουμε σε αυτές τις κρίσιμες συζητήσεις, σας ενθαρρύνω να συμμετέχετε ενεργά, αντλώντας από και συμβάλλοντας στη συλλογική μας σοφία. Όταν επιστρέψετε σπίτι σας, ελπίζω ότι θα πάρετε μαζί σας νέες αντιλήψεις, νέες φιλίες και εφαρμόσιμες ιδέες για να αλλάξετε και εμπλουτίσετε τις ζωές και τις κοινωνίες μας» δήλωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην έναρξη του συμποσίου. Να σημειώσουμε ότι το Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός που προωθεί τον γόνιμο διάλογο για την πρόοδο, τη δημοκρατία και την ειρήνη, φέρνοντας κοντά ηγέτες, διανοούμενους και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο.Την Κυριακή οι εργασίες θα συνεχιστούν στο κτίριο του Δήμου στο Πυθαγόρειο της Σάμου.