Σε λειτουργία η πλωτή προβλήτα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Άρχισε να φορτώνεται χτες σε εμπορικό πλοίο η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, η οποία αποτελεί το πρώτο φορτίο που θα παραδοθεί χρησιμοποιώντας μια προσωρινή πλωτή προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ για την καλύτερη διαχείριση των δια θαλάσσης αποστολών βοήθειας και κατά συνέπεια την επίσπευση των παραδόσεων στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Σε λειτουργία η πλωτή προβλήτα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Τα εμπορευματοκιβώτια με τη βοήθεια φορτώνονται στο φορτηγό πλοίο Sagamore, σημαίας ΗΠΑ, και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αναχωρήσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο της προβλήτας και μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα μπορεί να ξεκινήσει η αποστολή.

Εδώ και καιρό, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει ουσιαστικά καταστρέψει την περιοχή και τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων της βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού.

Ο θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο για την απευθείας αποστολή βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης, αφού οι παραδόσεις προμηθειών μέσω ξηράς έχουν διαταραχθεί σοβαρά και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα από το κλείσιμο των συνόρων και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Παγκόσμια Κουζίνα Τροφίμων (World Food Kitchen), με έδρα τις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο διάδρομο δύο φορές το προηγούμενο διάστημα, πριν 7 μέλη της σκοτωθούν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής την 1η Απριλίου.

Η Γάζα στερείται αυτή τη στιγμή λιμενικών υποδομών για την υποδοχή και εκφόρτωση πλοίων, έτσι οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κατασκευή μιας προσωρινής υπεράκτιας προβλήτας για την παράδοση των ανθρωπιστικών αποστολών βοήθειας.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξήγησαν ότι η βοήθεια θα εκφορτώνεται σε πλοία υποστήριξης της στρατιωτικής επιμελητείας των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και στη συνέχεια θα φορτώνεται σε φορτηγά για περαιτέρω διανομή στους αποκλεισμένους κατοίκους.