Ρεύμα: «Τέλος» το πράσινο τιμολόγιο – Το νέο χρώμα που επιλέγουν

Αναφορικά με το ρεύμα το πράσινο τιμολόγιο έχει εκτοξευθεί όσον αφορά την τιμή του και γι' αυτό το λόγο επιλέγεται πλέον άλλο χρώμα.

Ρεύμα: «Τέλος» το πράσινο τιμολόγιο - Το νέο χρώμα που επιλέγουν

Τα τιμολογία αναφορικά με το ρεύμα είναι ένα μεγάλο θέμα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο έως σήμερα με το πράσινο τιμολόγιο πλέον να πηγαίνει στα ύψη και οι καταναλωτές να στρέφονται σε διαφορετικό και πιο οικονομικό χρώμα.

Αξίζει να σημειώσουμε, λοιπόν, ότι τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος έχουν λιγότερες διακυμάνσεις -σε σχέση με τα πράσινα τιμολόγια-, γίνονται «αυτόματα» πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές.

Έτσι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλέον η πλειοψηφία των καταναλωτών που επιλέγουν να αλλάξουν πάροχο διαλέγουν τα κίτρινα τιμολόγια ενώ ένα μικρότερο ποσοστό επιλέγει φυσικά τα μπλε τιμολόγια με την σταθερή τιμή στο ρεύμα.

Τέλος το πράσινο τιμολόγιο όσον αφορά το ρεύμα – Δείτε ποιο χρώμα επιλέγεται από τους καταναλωτές

Σε ποιο χρώμα στρέφονται οι καταναλωτές την ώρα που το ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο το καλοκαίρι.

Καθώς τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος έχουν λιγότερες διακυμάνσεις -σε σχέση με τα πράσινα τιμολόγια-, γίνονται «αυτόματα» πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές αφού πλέον η πλειοψηφία των καταναλωτών που επιλέγουν να αλλάξουν πάροχο διαλέγουν τα κίτρινα τιμολόγια ενώ ένα μικρότερο ποσοστό επιλέγει φυσικά τα μπλε τιμολόγια με την σταθερή τιμή στο ρεύμα.

Μάλιστα η αναλογία μεταξύ αυτών των δύο επιλογών είναι 70% τα κίτρινα τιμολόγια και 30% τα μπλε τιμολόγια.

Τονίζεται ότι και τα δύο ανάλογα με την περίοδο, μπορεί να είναι και φθηνότερα από τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος..

Πάντως αυτό που δείχνουν μέχρι στιγμής οι αριθμοί είναι ότι τα κίτρινα ex post τιμολόγια να είναι φθηνότερα από τα πράσινα.

Ένας ακόμα λόγος που επιλέγουν οι καταναλωτές το κίτρινο χρώμα είναι και η δέσμευση καθώς δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει με συμβόλαιο κάποιος για τουλάχιστον έξι μήνες ή παραπάνω στον ίδιο πάροχο.

Πάντως ειδικοί που επιβλέπουν στενά τη λιανική αγορά ρεύματος εξηγούν ότι τα κίτρινα τιμολόγια τείνουν να είναι φθηνότερα από τα πράσινα, καθώς ενσωματώνουν μικρότερο ρίσκο κάτι που αντικατοπτρίζεται στην τελική χρέωση του κάθε προμηθευτής. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εταιρείες προμήθειας επικεντρώνονται στη διαμόρφωση ελκυστικών πακέτων για τα κίτρινα τιμολόγια ενώ αντίθετα, στα πράσινα τιμολόγια, οι προμηθευτές δεν έχουν λόγο, καθώς η διαδικασία είναι στο περίπου προκαθορισμένη.

Γιατί η ΔΕΗ παραμένει «πρωταθλήτρια» και πότε θα αλλάξει το τοπίο για το ρεύμα

Έξι μήνες μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου (με τα χρωματιστά τιμολόγια), βγαίνουν προβλήματα στην αγοράς ρεύματος. Το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών που παραμένει στη ΔΕΗ φαίνεται αδρανές, αφήνοντας τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας χωρίς δυνατότητα διείσδυσης σε αυτή την αγορά.

Εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για τα επόμενα 2-3 χρόνια, επηρεάζοντας τις εμπορικές πολιτικές των εταιρειών προμήθειας. Σημειώνουν ότι οι μηνιαίες τιμές δεν ενισχύουν τον ανταγωνισμό, καθώς οι συνεχείς αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης δεν δίνουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα αυτή η αβεβαιότητα να τους αποθαρρύνει τους από το να αναζητήσουν την οικονομικότερη λύση, αφού οι τιμές δεν παραμένουν σταθερές έτσι κι αλλιώς.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η εικόνα της αγοράς προμήθειας θα αλλάξει με την εισαγωγή των έξυπνων μετρητών και την προώθηση της απόκρισης-ζήτησης. Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες θα προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες στους καταναλωτές, δημιουργώντας νέες ανάγκες και ευκαιρίες για δράση στους προμηθευτές.

Ακριβότερο το ρεύμα το καλοκαίρι, φθηνότερο το φθινόπωρο

Για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα τιμολόγια ρεύματος μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι «το υπουργείο θα παρέμβει μόνο αν υπάρξουν μόνιμες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος».

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι, μετά τις αυξήσεις 70% στα τιμολόγια του Ιουνίου, αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο υπουργός εξήγησε πως η εποχικότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ρεύματος το καλοκαίρι, χαμηλότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη, και μεσαίες τον χειμώνα.

Όσον αφορά πιθανές παρεμβάσεις στις τιμές, σημείωσε: «Εάν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις θα παρεμβαίνουμε, εάν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και ακολουθεί μετά αποκλιμάκωση και μειωμένες τιμές, τότε θα ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει σενάριο μόνιμης αύξησης των τιμών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να μας λέει ότι μονίμως θα έχουμε αυξημένες τιμές, θα έχουμε όμως διακυμάνσεις στις τιμές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσαρμοστούμε».

Μάλιστα ο υπουργός είπε ότι η αύξηση τον Ιούνιο δεν ήταν 70% αλλά 8-10% καθώς ήρθε από μία ξαφνική μείωση 40% τους προηγούμενους μήνες: «Δεν υπήρχε δηλαδή αύξηση, στην πραγματικότητα είχαμε αυτή την πτώση τη βίαιη που θα έχουμε κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο και μετά ξανανέβηκε στα μέσα επίπεδα. Το υπουργείο, από τη φύση της ευρωπαϊκής οδηγίας που διέπει την αγορά, δεν μπορεί να παρεμβαίνει.

Οι παρεμβάσεις, όταν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού, εναπόκεινται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και όταν υπάρχει κάποιο θέμα δυσλειτουργίας της αγοράς, εμείς μπορούμε να παρεμβαίνουμε όπως παρεμβήκαμε για να υπάρχει διαφάνεια στα τιμολόγια».

Σημειώνεται ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού καταγράφει τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, με μια ημερήσια αύξηση 30%. Χθες, η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν 117,39 ευρώ/MWh, χαμηλότερη μόνο από αυτή της Κροατίας 120,17MWh ευρώ).