Ραγδαίες εξελίξεις με τη NOVA – Σε αναβρασμό οι πελάτες της

Οι πελάτες της NOVA βρίσκονται σε αναβρασμό περιμένοντας να δουν ποιο θα είναι το μέλλον της εταιρείας, καθώς και τις τιμές που ενδεχομένως αναδιαμορφωθούν.

Ραγδαίες εξελίξεις με τη NOVA - Σε αναβρασμό οι πελάτες της

Οι πελάτες της NOVA βρίσκονται σε ανησυχία το δίχως άλλο αφού αναμένουν να δουν ποιο θα είναι το μέλλον της εταιρείας, καθώς και τις τιμές που ενδεχομένως τροποποιηθούν.

Οι “μνηστήρες” της NOVA όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται, αφού το πωλητήριο που μπήκε στο τηλεπικοινωνιακό όμιλο φαίνεται ότι ενδιαφέρει αρκετούς.

Πάντως, έως ότου τα πράγματα να κατασταλάξουν, το βέβαιο είναι ότι οι πελάτες της NOVA δεν μπορούν να είναι εφησυχασμένοι για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εξελίξεις που τρέχουν στη NOVA

«Ο αριθμός των μη δεσμευτικών προσφορών που αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι για την πώληση της United Group, όπου ανήκει και η Nova, αναμένεται διψήφιος» ανέφερε μέσα στην εβδομάδα, ο ισχυρός άντρας της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου εξαιρώντας από την λίστα των ενδιαφερομένων την CVC, παρά την έντονη φημολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι ζωηρό και εκφράζεται τόσο από εταιρείες όσο κι από funds.

Να θυμίσουμε ότι ζωηρό ενδιαφέρον αναμετέδιδε ότι υπάρχει και το Bloomberg σε δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο επεσήμανε ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους θα κατατεθούν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο οι Apax Partners και Warburg Pincus είναι στα αρχικά στάδια εξέτασης πιθανών προσφορών για μέρος ή το σύνολο της United Group ενώ μεταξύ των πιθανών μνηστήρων συγκαταλέγονται και οι Orange SA, Telekom Austria AG και η Iliad του Γάλλου μεγιστάνα Xavier Niel. Σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριληφθούν και ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος e& (etisalat and) του Άμπου Ντάμπι ο οποίος σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς της United αλλά και η Saudi Telecom (STC), που εδρεύει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε άλλωστε ο κ. Σταθόπουλος οι άραβες επενδυτές έχουν δείξει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τόσο το Bloomberg όσο και ο κ. Σταθόπουλος ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις επιδιώκουν μια αποτίμηση κοντά στα 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, αν δεν υπάρξει τελικά τμηματική πώληση των δραστηριοτήτων της United Group με στόχο «τη μεγιστοποίηση της αξίας της επιδιωκόμενης συναλλαγής». Άλλωστε η United Group πέραν της Ελλάδας δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Σερβία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.

Να θυμίσουμε ότι η BC Partners εξαγόρασε την United Group το 2019 από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR & Co. Πέρυσι, η Tawal, μονάδα υποδομών της Saudi Telecom, συμφώνησε να αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1,22 δισ. ευρώ από τη United Group.

Όσο για την Nova θεωρείται ένα από τα δυνατά χαρτιά του ομίλου της United, καθώς μετά και την συγχώνευση με την Wind εισφέρει μεγάλο ποσοστό του τζίρου της μητρικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023 τα συνολικά έσοδα της Nova αυξήθηκαν κατά +3,0% και διαμορφώθηκαν σε περίπου 830 εκατ. ευρώ ενώ η πελατειακή βάση σε συμβόλαια αυξήθηκε κατά +9,0% φθάνοντας τα 2,9 εκατομμύρια RGUs (μονάδων παραγωγής εσόδων). Το προσαρμοσμένο EBITDAal αυξήθηκε σε €268 εκατ., κατά +8,5%, τόσο λόγω της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας, όσο και λόγω των οικονομιών κλίμακας που επιτεύχθηκαν με την ενοποίηση συστημάτων και εργασιών. Tην ίδια στιγμή οι συνδρομητές Nova στο PayTV έχουν ξεπεράσει τους 435.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.