Προτροπή στους Λετονούς να κάνουν τα υπόγειά τους, καταφύγια αντιεροπορικά

Οι αρχές της Λετονίας, βαλτικής χώρας και γειτονικής της Ρωσίας, κάλεσαν τους πολίτες τους να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια, με αφορμή την παραδοσιακή εθνική ημέρα καθαρισμού της χώρας που ήταν το Σάββατο.

Προτροπή στους Λετονούς να κάνουν τα υπόγειά τους, καταφύγια αντιεροπορικά

Η Λετονία, πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζεται σύνορα 214 χλμ. με τη Ρωσία, γεγονός που προκαλεί φόβο στη Ρίγα ότι η χώρα μπορεί να συγκαταλέγεται στους πρώτους στόχους της Μόσχας σε περίπτωση νίκης στην Ουκρανία.

“Προτρέπουμε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του μεγάλου καθαρισμού, αλλά και στη συνέχεια, να φροντίσετε ώστε τα υπόγειά σας να μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο δήμαρχος της Ρίγα, ο Βίλνις Κίρσις.

Εν τω μεταξύ “οι δημοτικοί υπάλληλοι θα φροντίσουν τα υπόγεια που ανήκουν στην πόλη”, δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Γκιντς Ρέινσονς, επικεφαλής της επιτροπής πολιτικής προστασίας της λετονικής πρωτεύουσας, δήλωσε ότι “τα υπόγεια των δημοσίων κτιρίων, των σχολείων, των γηροκομείων, των νοσοκομείων και των δημαρχείων θα ελεγχθούν από τις αρχές οι οποίες θα τα προετοιμάσουν ώστε να κρυφθούν άνθρωποι σε αυτά, σε περίπτωση επίθεσης”.

“Έχουμε την πρόθεση να ετοιμάζουμε περίπου εκατό καταφύγια για προστασία από τις βόμβες κάθε μήνα, έως το τέλος της χρονιάς”, δήλωσε στο δίκτυο TV24.

Τον Μάρτιο, η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σίλινα προειδοποίησε για τον κίνδυνο απρόβλεπτων ενεργειών από τη Ρωσία, την οποία συνέκρινε σε αυτή τη συγκυρία με “έναν αλκοολικό ή έναν τοξικομανή”.