Πανικός με την επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη – Κάνε αίτηση άμεσα

Ένας πανικός επικρατεί αναφορικά με την επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη. Δείτε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες και παράλληλα κάντε αίτηση άμεσα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι βροχή πέφτουν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που λήγει στις 15 Μαϊου ενάμιση μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του. Από εκεί και πέρα έως τώρα έχουν υποβληθεί […]

Πανικός με την επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη - Κάνε αίτηση άμεσα

Ένας πανικός επικρατεί αναφορικά με την επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη. Δείτε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες και παράλληλα κάντε αίτηση άμεσα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι βροχή πέφτουν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που λήγει στις 15 Μαϊου ενάμιση μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του.

Από εκεί και πέρα έως τώρα έχουν υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ 11.500 αιτήσεις, αριθμός που εκτιμάται ότι καλύπτει τον προϋπολογισμό του προγράμματος και για αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε η πρόωρη λήξη του προγράμματος.

Πανικός με την επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη – Δείτε λεπτομέρειες και κάντε αίτηση

Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που λήγει στις 15 Μαϊου ενάμιση μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ 11.500 αιτήσεις, αριθμός που εκτιμάται ότι καλύπτει τον προϋπολογισμό του προγράμματος και για αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρόωρη λήξη του προγράμματος ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων μετά τη γνωστοποιήση της λήξης του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» σχετίζεται κυρίως με τη νέα μορφή ενεργειακού συμψηφισμού που θα εφαρμόζεται στο εξής για τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Όπως αναφέρουν οι αιτήσεις γίνονται όχι τόσο για τη διεκίδηση της επιδότησης αλλά γιατί θέλουν κα κλειδώσουν την ένταξή τους στο net metering. Επιδιώκουν δηλαδή να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας αφού μετά τη λήξη του προγράμματος το net metering θα πάψει να υφίσταται.

Η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το νέο μοντέλο στον ενεργειακό συμψηφισμό για τα οικιακά φωτοβολταϊκά αναμένεται να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη πιθανότητα και στο επόμενο 15μερο. Με βάση το net billing που θα ισχύσει, η αμοιβή της ενέργειας που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά θα διαμορφώνεται στην αγορά χονδρικής και όχι με ετεροχρονισμό, δηλαδή με τη μέθοδο του net metering που ισχύει σήμερα και αμείβει την ενέργεια με την τιμή που διαμορφώνεται τη νύχτα.

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να περιορίσει τις επιδοτήσεις της πράσινης ενέργειας και παράλληλα να αποσυμφορήσει τα δίκτυα. Μάλιστα όπως κατ΄επενάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης η εφαρμογή του net metering έχει επικριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητεί την κατάργηση του.

Η νέα υπουργική απόφαση θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του net billing και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης όσα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά θα δανειοδοτούνται θα αμείβονται με την τιμή αγοράς την ώρα παραγωγής της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στο net metering, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο όταν δεν την καταναλώνει, με την ενέργεια που καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας. Αντίθετα, στο net billing η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα.

Εξάλλου στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προβλέπεται ότι τα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά μπορούν να υπαχθούν στο net metering μόνον αν προορίζονται για ένταξη στο πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη με δεδομένο δε ότι το πρόγραμμα λήγει πλέον στις 15 Μαΐου και έως τότε θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση το νέο καθεστώς αμοιβής της ενέργειας από οικιακά φωτοβολταικά θα είναι το net billing.