Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ουκρανία, όμως ο Ζελένσκι ψέγει εμμέσως Μπάιντεν

Πρωτοφανείς αιχμές κατά του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν άφησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην επίσκεψή του στο Βέλγιο. «Αν δεν βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, ο Πούτιν θα τον χειροκροτεί όρθιος».

Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ουκρανία, όμως ο Ζελένσκι ψέγει εμμέσως Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, η θωράκιση της ευρωπαϊκής αεράμυνας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης Μακρόν – Σολτς στο Βερολίνο, οι οποίοι εξετάζουν και την πρόταση Μητσοτάκη για δημιουργία αντιαεροπορικής ασπίδας στην Ευρώπη. «Εθνικός μας στόχος η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Πιο αναλυτικά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Τζο Μπάιντεν από την Διάσκεψη για την Ειρήνη τον επόμενο μήνα, ο πρόεδρος Ζελένσκι ασκεί για πρώτη φορά κριτική στον πιο στενό του σύμμαχο από την αρχή του πολέμου.

«Πιστεύω ότι η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη χρειάζεται τον πρόεδρο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες που παρακολουθούν την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών χρειάζεται να τον δουν εκεί. Εάν (ο Μπάιντεν) δεν παραβρεθεί, ο Πούτιν θα χειροκροτεί, ο ίδιος προσωπικά και μάλιστα όρθιος», δήλωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ποντάρει στη μαζική προσέλευση ηγετών στη Σύνοδο της Ελβετίας για να δείξει την απομόνωση Πούτιν. Στην Ευρώπη όμως η συζήτηση έχει ανάψει και για το αν τα δυτικά όπλα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εντός Ρωσίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Κάτι που υποστηρίζει και η Τσεχία, όμως πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Πούτιν καλεί την Ουάσινγκτον να ξεκαθαρίσει τη θέση της – Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος Πούτιν πάντως προειδοποιεί εκ νέου πως τέτοιου είδους επιθέσεις ισοδυναμούν με κλιμάκωση του πολέμου και καλεί την Ουάσινγκτον να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Ο Πρόεδρος Μπαιντεν από την πλευρά του, επανέλαβε την ακλόνητη στήριξη του στην Ουκρανία προχθές κατα την διάρκεια ομιλίας στην στρατιωτική ακαδημία του Γουεστ Ποιντ. Και το αποδεικνύει στην πράξη συνεχίζοντας να στέλνει αμυντικό υλικό και βοήθεια. Στην παρούσα συγκυρία όμως, λίγους μήνες πριν από τις πλέον κρίσιμες αμερικανικες εκλογές, η προτεραιότητα του είναι η προεκλογική εκστρατεία. Για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Και επειδή τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Γαλλία και μετά σε νέο ταξίδι στην Ιταλία έκριναν στον Λευκό Οίκο ότι δεν υπάρχει – με τα δεδομένα αυτή την στιγμή- η πολυτέλεια του χρόνου για να μεταβεί και στην Ελβετία.

Το πώς θα εκπροσωπηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην διάσκεψη δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αλλά στον ΛΟ επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης της Ουκρανίας ακόμη και αν οι συμβολισμοί της προεδρικής απουσίας παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο.
Άρθρο Μακρόν – Σολτς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξύπνησε την Ευρώπη τονίζει ο Εμανουέλ Μακρόν. Μαζί με τον Όλαφ Σολτς υπογράφουν άρθρο στους Financial Times στο οποίο τονίζουν πως η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το Bloomberg, ετοιμάζουν σχέδιο για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας, με την προσθήκη ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή σε ένα παρόμοιο σχέδιο με εκείνο που προτείνουν από κοινού Ελλάδα και Πολωνία.

Στο Συμβούλιο των υπουργών τέθηκε επί τάπητος και η νέα βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο, που για την ώρα έχει παγώσει λόγω ενστάσεων της Ουγγαρίας.
Παράδοση από το Βέλγιο 30 μαχητικών F-16 μέχρι το 2028

Με την ευκαιρία μιας σύντομης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Ζελένσκι μονόγραψε μαζί με τον Κρόο μια διμερή συμφωνία συνεργασίας που περιλαμβάνει την παράδοση από το Βέλγιο 30 μαχητικών F-16 μέχρι το 2028.

«Αξίζετε τα καλά εργαλεία για να προστατεύσετε τον πληθυσμό σας από μια εντελώς αθέμιτη επίθεση», τόνισε ο βέλγος πρωθυπουργός.

Ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι αυτή η συμφωνία «μακροπρόθεσμης» στρατιωτικής αρωγής περιλαμβάνει βοήθεια εκ μέρους του Βελγίου σε όπλα, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα που ανέρχεται σε 977 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2024.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι το πρώτο από τα F-16 θα φθάσει «ήδη φέτος».

Η κυβέρνηση του Βελγίου, η οποία εξακολουθεί να περιμένει να παραλάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει για να αντικαταστήσει σταδιακά το γηράσκοντα στόλο της των F-16, δήλωσε από την πλευρά της ότι ελπίζει σε μια πρώτη παράδοση στο Κίεβο, «ει δυνατόν πριν από το τέλος της χρονιάς».

Ο Ουκρανός πρόεδρος περιοδεύει στην Ευρώπη ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη από τους συμμάχους σε όπλα
αλλά και για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ηγετών στην ειρηνευτική σύνοδο της Ελβετίας τον επόμενο μήνα.

Το θέμα που διχάζει έντονα τους συμμάχους της Ουκρανίας είναι αν θα της επιτρέψουν να χρησιμοποιεί τα όπλα τους σε ρωσικό έδαφος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, πιέζει τους συμμάχους προς αυτή την κατεύθυνση
τη στιγμή που η Ουκρανία δέχεται μεγάλη πίεση στο μέτωπο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη δεν έχουν δώσει το πράσινο φως.