Ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Ράφα
Το Ισραήλ ζητεί την εκκένωση νέων συνοικιών στα ανατολικά και κεντρικά της πόλης. Καλεί τους Παλαιστινίους να κατευθυνθούν προς το Αλ Μαουάσι και τη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, όπως δείχνει ο χάρτης του ισραηλινού στρατού.
«Ήμασταν στην πόλη της Γάζας,και μας είπαν να πάμε στη Χαν Γιουνίς. Μετά μας είπαν να φύγουμε από τη Χαν Γιουνίς και να πάμε στη Ράφα και τώρα μας λένε να πάμε στο Μαουάσι. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» λέει εκτοπισμένος.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι 300.000 πολίτες έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από τη Ράφα, αριθμός τριπλάσιος από αυτόν που δίνει ο ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι επισήμανε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση με ανησυχία, φυσικά. υτό που βλέπουμε τις τελευταίες 24 ώρες δεν υποδεικνύει ότι μία ευρεία, μεγάλης κλίμακας εισβολή ή μία μεγάλη χερσαία επιχείρηση».
Κι ενώ η ισραηλινή επιχείρηση φθάνει στον κεντρικό τομέα της Ράφα με ισραηλινά μέσα να αμφισβητούν κατά πόσο ο στρατιωτικός ηγέτης της, Γιαχία Σινουάρ κρύβεται εκεί, η ισλαμιστική οργάνωση δίνει στη δημοσιότητα νέα προπαγανδιστικά βίντεο: με τον πενηνταενός ετών όμηρο Ναντάβ Πόπλεγουελ.
Για ανασύνταξη της Χαμάς και αναζωπύρωση των μαχών μιλάει ο ισραηλινός στρατός και διευρύνει τις εντολές εκκένωσης στην Τζαμπαλίγια στον βορρά και σε άλλες 11 συνοικίες τον θύλακα.
Με τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις να δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι το Ισραήλ είναι πιθανόν να χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα στη Γάζα με τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, στην έκθεση του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλούμενο το χάος που επικρατεί στην εμπόλεμη ζώνη, αποφεύγει να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα έβαζαν φρένο στην πώληση όπλων στον σύμμαχό του.
«Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) είναι εξαιρετικά επικριτική, αλλά δεν φθάνει στο σημείο να αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας πώλησης όπλων, αν κι επισημαίνει ότι είναι πιθανόν το Ισραήλ να έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» μεταδίδει ο ανταποκριτής του SkyNews στη Μέση Ανατολή, Μαρκ Στόουν.
Την ίδια ώρα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 143 χώρες, μεταξύ αυτών κι Ελλάδα και Κύπρο, ενέκριναν σχέδιο απόφασης που αναγνωρίζει στους Παλαιστινίους το δικαίωμα να γίνουν πλήρες μέλος του Οργανισμού, παραχωρώντας τους ειδικα δικαιώματα. Se ένδειξη διαμαρτυρίας ο Ισραηλινός πρεσβευτής έκανε κομμάτια τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Σκίζετε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ με τα ίδια σας τα χέρια. Ναι αυτό κάνετε. Σκίζετε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ» είπε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Τζιλάντ Ερντάν.
«Είναι τόσο προσβλητικό για όλους μας, για τα Ηνωμένα Εθνη και τον Καταστατικό Χάρτη. Αυτοί που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο δοκιμάζουν την υπομονή των μελών του ΟΗΕ. Εχουμε εμπιστοσύνη ότι κάποια στιγμή κράτη-μέλη του ΟΗΕ θα πουν “αρκετά”» είπε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής του ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα εχει συμβολικό χαρακτήρα. Η ένταξη μπορεί να αποφασιστεί μονο από το Συμβούλιο Ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απειλούν με βέτο σε αυτήν την περίπτωση.
Η Αίγυπτος αρνείται να συνεργαστεί με το Ισραήλ
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Alqahera News satellite, επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο, η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα λόγω της «απαράδεκτης κλιμάκωσης» από την πλευρά του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε νωρίς σήμερα (Σάββατο 11/5) από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.