Ο «χρυσός» κανόνας του χρήματος – Πως θα μαζέψεις λεφτά στην άκρη

Ένας απλός κανόνας έρχεται ώστε τα λεφτά να μην κάνουν "φτερά" και όποιοι τον ακολουθήσουν σίγουρα θα μπορέσουν να κάνουν μια καλή αποταμίευση.

Ο «χρυσός» κανόνας του χρήματος - Πως θα μαζέψεις λεφτά στην άκρη

Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι ώστε να βάλεις χρήματα στην άκρη, όμως σίγουρα ο παρακάτω είναι ένας από τους πιο safe.

Το εν λόγω “τρικ” βασίζεται στο μοντέλο οικονομίας 70-20-10 και δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο για να το εφαρμόσει κάποιος.

Πρόκεται για μία απλή ευρετική, που όμως μπορεί να γίνει εξαιρετικά χρήσιμη σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να την ακολουθήσει.

Ο «χρυσός» κανόνας του χρήματος – Πως θα μαζέψεις λεφτά στην άκρη

Πώς θα γλιτώσετε χρήματα με το 70 – 20 – 10

Ο κανόνας 70-20-10 είναι ένας τρόπος να κατανείμετε το μηνιαίο εισόδημά σας σε τρεις κατηγορίες:

• Έξοδα διαβίωσης

• Αποπληρωμή χρέους και βραχυπρόθεσμη αποταμίευση

• Επενδύσεις και οικονομίες

Τα έξοδα διαβίωσης είναι ακριβώς όπως ακούγονται, δαπάνες που χρειάζεστε ή θέλετε να κάνετε κάθε μήνα. Για να δείτε πόσα από τα χρήματα μετά τους φόρους σας πηγαίνουν σε αυτά τα κόστη, θα κάνετε λίγα μαθηματικά.

Θα αθροίσετε τις μηνιαίες πληρωμές που καλύπτουν τα βασικά, όπως στέγαση, υπηρεσίες, φαγητό, παιδική φροντίδα και ιατρικά έξοδα. Περιλαμβάνει επίσης δαπάνες που γίνονται μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο, όπως τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ή ο φόρος ακινήτου.

Στη συνέχεια, θέλετε να υπολογίσετε πόσο θα χρειαστεί για να πετύχετε τον στόχο του 20% της αποταμίευσης και της αποπληρωμής του χρέους. Είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα σε πιο φλέγοντα χρέη, όπως οι οφειλές της πιστωτικής σας κάρτας και συγκεκριμένα υψηλότοκα δάνεια.

Το υπόλοιπο 10% αφορά καταθέσεις και αποταμίευση με γνώμονα την εξασφάλιση του μέλλοντος. Εδώ μπορείτε να βάλετε στην άκρη χρήματα σε λογαριασμούς υψηλού επιτοκίου, ακόμα και να επενδύσετε σε ασφαλείς μετοχές, αν έχετε τις γνώσεις να το κάνετε.

Όσον αφορά τους υπολογισμούς, ας πούμε ότι το μηνιαίο εισόδημά σας μετά από φόρους είναι 1.000 ευρώ.

• Για τα έξοδα διαβίωσης, θα πολλαπλασιάσετε 1.000 επί 0,70, άρα θα έχετε ένα μπάτζετ 700 ευρώ για στέγαση, παροχές, φαγητό, ψυχαγωγία και όλες τις άλλες κατηγορίες που αναφέρονται παραπάνω

• Για αποταμιεύσεις, θα πολλαπλασιάζατε 1.000 επί 0,20, δηλαδή 200 ευρώ για να τα βάλετε σε αποταμιεύσεις και χρέη

• Τέλος, θα πολλαπλασιάσετε 1.000 επί 0,10 και θα δείτε ότι έχετε άλλα 100 ευρώ για να βάλετε για πρόσθετες αποταμιεύσεις και επενδύσεις.