Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμο 200 ευρώ για όλους, αν λείπει αυτή η κάρτα στο ΙΧ

Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ αναμένεται όλοι οι οδηγοί που δεν έχουν στην κατοχή τους μια συγκεκριμένη κάρτα εντός των αυτοκινήτων τους, τότε θα τρώνε τσουχτερό πρόστιμο. Νέος ΚΟΚ έρχεται και αναφέρει πως όταν οι οδηγοί των αυτοκινήτων δε διαθέτουν εντός της κατοχής τους, την απαραίτητη κάρτα ελέγχου καυσαερίων, τότε θα δέχονται από την τροχαία […]

Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμο 200 ευρώ για όλους, αν λείπει αυτή η κάρτα στο ΙΧ

Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ αναμένεται όλοι οι οδηγοί που δεν έχουν στην κατοχή τους μια συγκεκριμένη κάρτα εντός των αυτοκινήτων τους, τότε θα τρώνε τσουχτερό πρόστιμο.

Νέος ΚΟΚ έρχεται και αναφέρει πως όταν οι οδηγοί των αυτοκινήτων δε διαθέτουν εντός της κατοχής τους, την απαραίτητη κάρτα ελέγχου καυσαερίων, τότε θα δέχονται από την τροχαία πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Οι οδηγοί προκειμένου να διαθέτουν αυτή την απαιτούμενη κάρτα, η οποία θα τους γλιτώσει από το αρκετά τσουχτερό πρόστιμο, καλούνται να επισκέπονται κάθε δύο χρόνια ένα Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου.

Νέος ΚΟΚ – Πρόστιμο στους οδηγούς χωρίς αυτή την κάρτα

Έως και 200 ευρώ φτάνει το πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν διαθέτουν την απαραίτητη κάρτα ελέγχου καυσαερίων.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εστιάζουν στο γεγονός ότι κάθε δύο χρόνια θα πρέπει να επισκέπτονται ένα Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου για την έκδοση του απαραίτητου πιστοποιητικού, λησμονώντας μία ακόμα υποχρέωση, η οποία μάλιστα… ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, ο οδηγός ενός οχήματος υποχρεούται να φέρει τη νόμιμη άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το αποδεικτικό ασφάλισης, την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και φυσικά την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.).

Η Κ.Ε.Κ. απεικονίζει τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και των υδρογονανθράκων (HC) που απελευθερώνει ένας θερμικός κινητήρας κατά τη λειτουργία του. Η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται στο συνεργείο ή το Κ.Τ.Ε.Ο., έπειτα από καυσανάλυση σε διάφορα στάδια λειτουργίας του κινητήρα.

Πλέον, οι έντυπες Κ.Ε.Κ. αντικαθίστανται από μηχανογραφημένες βεβαιώσεις, τις οποίες θα εκδίδουν αυτομάτως τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία οχημάτων.

Για καινούργια οχήματα (Ι.Χ. και Φ.Ι.Χ. έως 3,5 τόνους) αγορασμένα στην Ελλάδα εκδίδεται τον 1ο χρόνο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους. Στην συνέχεια ανανεώνεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο μέχρι τον 4ο, όπου υποχρεούνται να περάσουν Αρχικό Τεχνικό Έλεγχο, με την Κ.Ε.Κ. να ενσωματώνεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και να έχει ισχύ 1 χρόνο.

Το κόστος της είναι 10 ευρώ και απαιτείται μόνο η επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Η διάρκεια του ελέγχου και η έκδοση της κάρτας, διαρκούν το πολύ 10 λεπτά.

Όσον αφορά το πρόστιμο, εάν σας σταματήσει η Τροχαία και δεν έχετε μαζί σας την Κ.Ε.Κ., τότε θα πληρώσετε διοικητικό πρόστιμο 20 ευρώ για την έλλειψή της. Σε περίπτωση όμως που σας σταματήσουν σε μπλόκο που έχει κινητό κλιμάκιο μέτρησης ρύπων, το αρχικό πρόστιμο της τροχαίας για κυκλοφορία χωρίς ισχύουσα Κ.Ε.Κ. κυμαίνεται από 35 ευρώ έως και 200 ευρώ, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους που θα βεβαιώσουν οι μετρήσεις.

Δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια.

Στην Αττική και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς των οδηγών.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων, βεβαιώθηκαν συνολικά -3.249- παραβάσεις ΚΟΚ, για τις οποίες επιβλήθηκαν και τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα καθώς και -3- συλλήψεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ σε ελέγχους αλκοτέστ προέκυψαν -195- θετικά αποτελέσματα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

 • -1.012- για παράνομη στάθμευση,
 •   -281- για υπερβολική ταχύτητα,
 •   -272- για ταχογράφο,
 •   -214- για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
 •     -87- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 •     -78- για ΚΤΕΟ,
 •     –41 για παραβίαση σηματοδοτών,
 •     -31- για κίνηση σε λεωφορειόδρομο,
 •     -30- για ανασφάλιστο όχημα,
 •     -25- για δακτύλιο,
 •     -18- για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 •       -8- για επικίνδυνους ελιγμούς και
 • -1.152- λοιπές παραβάσεις.

Επίσης, αφαιρέθηκαν -510- πινακίδες, -459- άδειες ικανότητας οδήγησης και
-380- άδειες κυκλοφορίας, ενώ επιπλέον, ακινητοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν
-428- οχήματα.