Νέος φόρος στα καύσιμα – Τι θα πληρώνουμε σε λίγο καιρό

Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν για ακόμη μία φορά οι πολίτες, με τον νέο φόρο στα καύσιμα να είναι προ των πυλών.

Νέος φόρος στα καύσιμα - Τι θα πληρώνουμε σε λίγο καιρό

Από το 2027 νέος φόρος στα καύσιμα για τους οδηγούς, αφού η ΕΕ νομοθέτησε πρόσφατα να τιμολογηθούν οι ρύποι των καυσίμων στις οδικές μεταφορές.

Παρότι οι ρύποι έως τώρα τιμολογούντουσαν για ειδικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα στη βιομηχανία, εν τούτοις αυτό αλλάζει.

Η τιμή των καυσίμων θα αυξηθεί τουλάχιστον 0,10 λεπτά, ενώ αυτό είναι κάτι που θα εφαρμοστεί σε λίγα χρόνια προβληματίζοντας τους πολίτες.

Νέος φόρος στα καύσιμα – Τι θα πληρώνουμε σε λίγο καιρό

Όπως αναφέρει σχετικά το Euractiv, η νέα ρύθμιση συμφωνήθηκε πέρυσι με στόχο οι τιμές των ρύπων να παραμείνουν κάτω από τα 45 ευρώ/τόνο CO2, που μεταφράζεται σε ένα «καπέλο» περίπου 10 λεπτών στην τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ στην αντλία.

Εντούτοις, ο ευρωβουλευτής του CDU/EPP, Πίτερ Λίεσε, που ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν αισιοδοξεί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο λόγος είναι ότι οι εκπομπές των μεταφορών και των κτηρίων υποχωρούν πιο αργά από τις αρχικές προβλέψεις στην ΕΕ, με αποτέλεσμα αύξηση της ζήτησης για δικαιώματα εκπομπών από το 2027, άρα και της τιμής τους.

Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι πέρυσι στη Γερμανία σημειώθηκε λαϊκή αντίδραση στον κρατικό στόχο αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας. Αντί οι πολίτες να στραφούν στα νέα, πράσινα συστήματα, προτίμησαν να εγκαταστήσουν λέβητες με φυσικό αέριο πριν απαγορευτούν.

Με αφορμή τα παραπάνω, πιθανότερο σενάριο θεωρείται ότι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών δεν θα περιοριστεί στα 45 ευρώ που προέβλεπαν αρχικά οι Βρυξέλλες. Άρα και η άνοδος στις τιμές καυσίμων θα είναι πιθανώς μεγαλύτερη των 10 λεπτών.

Πρόκειται για μια αύξηση που ενδεχομένως να είναι ανεκτή σε χώρες της Ευρώπης με σχετικά χαμηλές τιμές καυσίμων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντως στην περίπτωση της Ελλάδας που εφαρμόζει ήδη πολύ υψηλή φορολογία στα καύσιμα.