Μωβ μέδουσες: Έκτακτη ανακοίνωση – Τι έρχεται φέτος

Οι μωβ μέδουσες όπως φαίνεται ανήκουν στο παρελθόν και πλέον δεν θα τις δούμε εκ νέου, τουλάχιστον για φέτος το καλοκαίρι στις Ελληνικές παραλίες.

Μωβ μέδουσες: Έκτακτη ανακοίνωση - Τι έρχεται φέτος

Το 2022 μπορεί να ανήκει στο παρελθόν, όμως οι μνήμες από εκείνο το καλοκαίρι με τις μωβ μέδουσες σίγουρα δεν έχουν φύγει.

Πλέον, έπειτα από ανακοίνωση που βγήκε φαίνεται πως οι «Pelagia noctiluca» όπως είναι το επίσημο όνομα των μεδουσών, αποτελούν ιστορία.

Το καλοκαίρι του 2023 το φαινόμενο είχε μειωθεί αισθητά, ωστόσο οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως ακόμη υπήρχε, πράγμα που αλλάζει φέτος.

Μωβ μέδουσες: Έκτακτη ανακοίνωση – Τι έρχεται φέτος

Όπως ενημέρωναν την εποχή εκείνη οι ειδικοί, το φαινόμενο οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

Επίσης, οι επιστήμονες ενημέρωναν ότι το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και στη συνέχεια θα περάσει σε φάση ύφεσης, μέχρι που οι μωβ μέδουσες θα έλεγαν «αντίο».

Πράγματι, το καλοκαίρι του 2023 το φαινόμενο είχε εξασθενίσει αρκετά, καθώς, αν και υπήρχαν μωβ μέδουσες σε ορισμένες παραλίες, δεν ήταν τόσες ώστε το καλοκαιρινό μπάνιο να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους λουόμενους.

Πλέον, απομένουν λίγες ημέρες προκειμένου να υποδεχθούμε το καλοκαίρι του 2024 και αρκετοί είναι εκείνοι και εκείνες που απορούν αν θα συναντήσουν ξανά στο μπάνιο τους τους «μωβ πειρατές».

Τα νέα όμως είναι ευχάριστα, καθώς η έξαρση με τις μωβ μέδουσες στο Αιγαίο έλαβε τέλος, όπως ενημερώνει το biodiversitygr.org:

«Με χαρά ανακοινώνουμε ότι η περίοδος που επηρεάστηκαν οι παραθαλάσσιες περιοχές από την παρουσία αυτού του είδους της μέδουσας φαίνεται να ολοκληρώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι τα νερά μας χωρίς τον φόβο των ενοχλήσεων από αυτό το είδος μέδουσας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η έξαρση φαίνεται να έχει υποχωρήσει, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μεμονωμένων εμφανίσεων της μέδουσας στα νερά του Αιγαίου».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στο Ιόνιο έχουμε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά έξαρσης θα υπάρχει πιθανή παρουσία πολύ μικρών τοπικών φαινομένων έξαρσης σε ορισμένες περιοχές για μικρά χρονικά διαστήματα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι’ αυτό το λόγο, σας καλούμε όλους να συνεχίσετε να παρατηρείτε και να καταγράφετε οποιεσδήποτε εμφανίσεις μέδουσας στον ιστότοπο inaturalist. Αυτές οι καταγραφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να παρακολουθούμε την κατάσταση των θαλασσών μας και να είμαστε συνεχώς ενήμεροι για πιθανόν νέες εκδηλώσεις εξάρσεων ή καταγραφή νέων ειδών».

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως παραδείγματος χάριν στη Μάλτα, η επόμενη έξαρση των μεδουσών μπορεί να συμβεί ανά οποιαδήποτε χρονιά, χωρίς να τηρεί απαραίτητα τον δεκαετή κύκλο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενεργοί παρατηρητές και προστάτες του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.