Μη υλοποιήσιμη σχεδόν απόλυτα η αγορά σπιτιού χάριν του υψηλότατου κόστους

Η αγορά ακινήτων έχει βιώσει πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές των ακινήτων να έχουν ανοδική πορεία, η αγορά σπιτιού για πολλούς μοιάζει μακρινό όνειρο λόγω υψηλού κόστους.

Μη υλοποιήσιμη σχεδόν απόλυτα η αγορά σπιτιού χάριν του υψηλότατου κόστους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Βαρόμετρο της αγοράς ακινήτων. Τι περιμένουν οι Έλληνες» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ένας στους 2 ενδιαφέρεται για αγορά ακινήτου, πάνω από 6 στους 10 χαρακτηρίζουν παράλογη τη ραγδαία άνοδο των τιμών τα προηγούμενα χρόνια ενώ πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ενώ πτώση βλέπει μόνο το 16%.

Παρά τη γενική εικόνα ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτου, οι επενδύσεις διευκολύνονται από τον τραπεζικό δανεισμό. Σχεδόν το 70% όσων συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν δύσκολη ή μάλλον δύσκολη την πρόσβαση, 8 στους 10 θεωρούν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υψηλά, ενώ σε σχέση με πριν από 6 μήνες το 72,5% δηλώνει ότι έχει λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων.

Πάντως οι πολίτες ζητούν μείωση φορολογίας ενοικίων και ΕΝΦΙΑ ως το πρώτο κίνητρο για να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά ενοικίασης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.718 ατόμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, από 24 Απριλίου μέχρι και την 1η Μαΐου 2024.