Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη χάριν έντονων δυσοσμιών

Συσκευές ανίχνευσης γνωστές και ως «ηλεκτρονικές μύτες» επιστρατεύονται για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Πόρτες και παράθυρα κλείνουν όπως λένε οι κάτοικοι προκειμένου να απαλλαγούν από τη δυσοσμία η οποία τους ταλαιπωρεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Κορδελιό και τον Εύοσμο. Όπως λένε το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο […]

Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη χάριν έντονων δυσοσμιών

Συσκευές ανίχνευσης γνωστές και ως «ηλεκτρονικές μύτες» επιστρατεύονται για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Πόρτες και παράθυρα κλείνουν όπως λένε οι κάτοικοι προκειμένου να απαλλαγούν από τη δυσοσμία η οποία τους ταλαιπωρεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Κορδελιό και τον Εύοσμο. Όπως λένε το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τις βραδινές ώρες του καλοκαιριού.

«Η δυσοσμία στην περιοχή μας έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται Ελληνικά πετρέλαια. Σε αυτό έχει αποφανθεί η επιτροπή η οποία έγινε από την περιφέρεια και συμμετέχει το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι συστήματα (σ.σ. σύστημα με 13 ηλεκτρονικές μύτες) τα οποία στήνει αυτήν την στιγμή ολλανδική εταιρία. Τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος την έχουν αναλάβει τα ΕΛ.ΠΕ και αφού καλιμπραριστεί το σύστημα να μπορέσουν να δώσουν τα δείγματα για να ξέρουμε που βρισκόμαστε», όπως ανέφερε ο Ελευθέριος Αλεξανδρίδης, δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου.

Έως τις αρχές καλοκαιριού σύστημα με 13 ηλεκτρονικές μύτες θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις δύσοσμες ενώσεις που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα μέσα από άλλο πρόγραμμα μαζί με την περιφέρεια θα επαναληφθούν οι μετρήσεις που είχαν γίνει παλαιοτέρα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

Επίσης θα λειτουργήσει δωρεάν εφαρμογή σε κινητά όπου κάθε φορά που ο πολίτης θα αντιλαμβάνεται δυσοσμία θα μπορεί να πατά το κουμπί ALARM και θα καταγράφεται αυτόματα από το σύστημα.

«Με τις συντεταγμένες της τοποθεσίας που βρίσκεται και τις παίρνει το σύστημα από το κινητό, θα δίνει εντολή εκείνη τη στιγμή να παίρνει δείγματα η ηλεκτρονική μύτη», πρόσθεσε ο κ.Αλεξανδρίδης.

Τη λειτουργία του προγράμματος αναλαμβάνει ειδική επιτροπή παρακολούθησης που εργάζεται ήδη για την εφαρμογή του.