Κοινωνικός Τουρισμός: Προσοχή στα «πέναλτι» για το voucher

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ 2023-2024 έχουν την ευκαιρία ώστε να πάνε τις διακοπές τους ως τις 30 Ιουνίου

Κοινωνικός Τουρισμός: Προσοχή στα «πέναλτι» για το voucher

Ο Κοινωνικός Τουρισμός μέσω της ΔΥΠΑ προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες που το δικαιούνται να πάνε διακοπές μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, καθώς επίσης επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, παρέχοντας σημαντική αρωγή στους δικαιούχους.

Ωστόσο, για όσους ενδιαφέρονται για την οικονομική αυτή στήριξη οφείλουν να προσέξουν ιδιαιτέρως τα «πέναλτι» που υπάρχουν σε σχέση με το voucher.

Προσοχή για τα «πέναλτι» του Κοινωνικού Τουρισμού

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα της επιλογής τους από το Μητρώο Παρόχων. Ειδικά για τα καταλύματα σε Λέρο, Μυτιλήνη, Χίο και Κω, οι διανυκτερεύσεις αυξάνονται σε 10 δωρεάν, ενώ για τα καταλύματα σε Ρόδο, Β. Εύβοια, Έβρο και Σάμο, μπορούν να φτάσουν τις 12 δωρεάν.
Επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιδοτούνται επίσης, με τη συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων να ανέρχεται στο 25% και των πολυτέκνων στο 20%. Για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.
Ποιοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Ασφαλισμένοι στον eΕΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών ανεργίας) το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμους, τα 24.000 ευρώ για έγγαμους (με προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή τα 29.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες (με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).
Περιορισμοί συμμετοχής

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι έχουν ήδη επιδοτηθεί για συμμετοχή σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο, καθώς και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) έλαβαν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-2024.
Πέναλτι για μη εξαργύρωση Voucher

Σημειώνεται ότι όσοι δεν εξαργυρώσουν τα voucher αναμένεται να έχουν “πέναλτι”, δηλαδή θα αποκλείονται από τα επόμενα δύο προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού των περιόδων 2024-2025 και 2025-2026.