Κίνδυνος με πληρωμές και μισθούς – Κλειστές οι τράπεζες για έξι μέρες

Οι τράπεζες θα κλείσουν για έξι ημέρες και μετά από αυτή την εξέλιξη υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος με τις πληρωμές αλλά και τους μισθούς των εργαζομένων.

Κίνδυνος με πληρωμές και μισθούς - Κλειστές οι τράπεζες για έξι μέρες

Οι τράπεζες θα κλείσουν για έξι ημέρες και μετά από αυτή την εξέλιξη υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος με τις πληρωμές αλλά και τους μισθούς των εργαζομένων.

Το Πάσχα των Ορθόδοξων πλησιάζει κι αυτό σημαίνει πως αρκετές δουλειές θα είναι κλειστές και μέσα σ’ αυτές και οι τράπεζες, οι οποίες θα κλείσουν για διάστημα έξι ημερών.

Ωστόσο μετά απ’ αυτή την εξέλιξη τα πράγματα περιπλέκονται πολύ όσον αφορά τις πληρωμές αλλά και τους μισθούς με τους εργαζομένους, οι οποίοι αναζητούν τι θα γίνει ακριβώς.

Κλειστές για έξι μέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με πληρωμές και μισθούς

Για έξι ημέρες θα κατεβάσουν ρολά οι τράπεζες λόγω του Πάσχα των Ορθόδοξων και της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στους καταναλωτές.

Τι θα γίνει με τις μεταφορές

Ειδικότερα, λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Εκτός γκισέ θα εξυπηρετούνται οι πελάτες των τραπεζών για 6 ημέρες λόγω της αργίας του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Έτσι, οι οφειλέτες θα πρέπει να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους έγκαιρα, αλλά και όσοι θέλουν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου πρέπει να γνωρίζουν πως θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταφορές θα γίνουν κανονικά, αλλά η Τετάρτη 8 Μαΐου θα είναι η ημερομηνία αξίας. Επίσης, η Τετάρτη 8 Μαΐου θα είναι ημερομηνία για την εκτέλεση των μισθοδοσιών και θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας. Ενώ οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα γίνουν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Επίσης, σημειώνεται πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Να μειώσει το τέλος που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές μέσω POS, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη τον «χορό» των μειώσεων άνοιξε μία τράπεζα, ενώ σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Η κυβέρνηση ζητά να μπει «μαχαίρι» και στις υπόλοιπες χρεώσεις των συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, μία συστημική τράπεζα μείωσε τις χρεώσεις κατά 50%. Το ζητούμενο είναι οι χρεώσεις να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο ιδίως σε συναλλαγές μικρής αξίας, όπως σε περίπτερα ακόμη και σε πρατήρια καύσιμων.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες προτίθενται να μειώσουν τις χρεώσεις σε συναλλαγές έως 10-15 ευρώ, π.χ από 0,2% στο 0,1%. Πρέπει όμως να μειώσουν την προμήθεια και οι πάροχοι των POS, όπου το τελικό κόστος φτάνει από το 0,4% έως και πάνω από 2%.

Δεκάδες ευρώ πληρώνουν κάθε χρόνο οι πολίτες για τις συναλλαγές του μέσω τραπεζών είτε ηλεκτρονικών είτε έγχαρτων, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ζητά από τις τράπεζες να τις μειώσουν.

Την ελαχιστοποίηση των τραπεζικών προμηθειών ζητά και ο πρόεδρος των κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης.