Κατώτατος μισθός: Κοροϊδία! Ποια αύξηση; Ποιοι θα πληρώσουν 188 ευρώ παραπάνω

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από την 1η Απριλίου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει καλύτερες συνθήκες σε όσους το έχουν ανάγκη.

Κατώτατος μισθός: Κοροϊδία! Ποια αύξηση; Ποιοι θα πληρώσουν 188 ευρώ παραπάνω

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από την 1η Απριλίου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει καλύτερες συνθήκες σε όσους το έχουν ανάγκη.

Παρ’ όλα μπορεί να υπάρχουν οι πληροφορίες ότι ο κατώτατος μισθός αναμένεται ν’ αλλάξει και να αυξηθεί, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο όμορφα όσο ακούγονται.

Συγκεκριμένα μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεαστεί κι ο φόρος, ο οποίος αναμένεται να πάει από 55 έως και 159 ευρώ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες.

Με πολύ απλά και κατανοητά λόγια, μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρείται κατώτερη των απαιτήσεων βάση των συνθηκών που θα δημιουργηθούν.

Μεγάλη Κοροϊδία – Ο κατώτατος μισθός αλλάζει αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και τον φόρο που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι – Από 55 ευρώ παραπάνω έως 159.

Την ώρα που η ακρίβεια «καλπάζει» και πολλοί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατώτερη των απαιτήσεων και των συνθηκών, καθώς το ποσό των περίπου 39 ευρώ δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που είδαν την προηγούμενη διετία οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται σε 830 ευρώ μεικτά για όσους δεν έχουν προϋπηρεσία, σε 913 ευρώ για τους εργαζόμενους με μία τριετία, στα 996 ευρώ για δύο τριετίες και στα 1.079 ευρώ για τρεις τριετίες.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει όμως και τον φόρο που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, καθώς σε μερικές περιπτώσεις θα δώσουν στην εφορία έξτρα 188 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το imerisia.gr, ο ετήσιος φόρος θα είναι αυξημένος κατά 55,34% ευρώ για όσους είναι χωρίς προϋπηρεσία και έχουν έως ένα παιδί.

Οι εργαζόμενοι με μία τριετία και έως δύο παιδιά, θα πληρώσουν 145,88 ευρώ παραπάνω στην εφορία.

Οι εργαζόμενοι με δύο τριετίες θα πληρώσουν 159,34 ευρώ παραπάνω στην εφορία.

Τέλος, οι εργαζόμενοι με τρεις τριετίες θα πληρώσουν 188 ευρώ παραπάνω στην εφορία.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Κριτική στην κυβέρνηση για τις ανακοινώσεις της άσκησε η αντιπολίτευση, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΓΣΕΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι ο κατώτατος μισθός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι «αναντίστοιχος των αναγκών των εργαζομένων» και πως πρόκειται για «αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

Όπως επισήμανε ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η σκληρή πραγματικότητα που αρνείται η κυβέρνηση να παραδεχτεί είναι πως κάθε αύξηση που έχει ανακοινωθεί, «καταπίνεται» από το κύμα ακρίβειας και υπερτιμήσεων, αφήνοντας τα νοικοκυριά ευάλωτα στις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις και οδηγώντας ακόμη και σε απώλεια δυο κατώτατων μισθών, ανά έτος».

«Μέρες τώρα η Κυβέρνηση είχε διαφημίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, προσπαθώντας να αλλάξει την αρνητική ατζέντα που είχε διαμορφωθεί εναντίον της. Τελικά ο κύβος ερρίφθη στα 830 ευρώ μικτά, λίγο πάνω δηλαδή από τα 700, καθαρά για 600.000 εργαζόμενους, όταν το σύνολο των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα είναι 2,5εκ περίπου» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «η αύξηση για την οποία επαίρεται το κυβερνητικό επιτελείο κυμαίνεται περίπου στα 6,4%, με τον πληθωρισμό από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 15%, την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι στο -33%, προτελευταία στην Ευρώπη των 27, και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να έχει ξεπεράσει το 6%».

Παράλληλα ο Γιώργος Γαβρήλος επανέφερε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον στα 900 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενναία αύξηση του μέσου μισθού, ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ερωτηθείς για τον κατώτατο μισθό, επισήμανε ότι «η ονομαστική αύξηση δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και τις ανισότητες γιατί πολύ απλά ο πληθωρισμός καλπάζει. Όταν λοιπόν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός τα τελευταία χρόνια 20% αλλά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κατά 32%, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, τα καρτέλ και όσους δεν επιτρέπουν μέσα από την κερδοσκοπία και την απληστία τους να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Η Νέα Δημοκρατία και σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα κάνει επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά κρατά παγωμένο τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο των 714 ευρώ καθαρά, αγνοώντας επιδεικτικά τα αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστικές αυξήσεις, τη στιγμή που οι γενικευμένες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενοίκια, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης οδηγούν τους μισθούς να τελειώνουν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, την 19η μέρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών νοικοκυριών. Επιπλέον, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα part time με τη μερική εργασία και ζωή, αλλά και των απαράδεκτων συμβάσεων που η ίδια κυβέρνηση νομοθετεί (λευκές συμβάσεις, μηδενικές ώρες), χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με καθαρούς μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ».

Η Νέα Αριστερά σημείωσε, από πλευράς της, ότι «αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απέχει πολύ από τις σημερινές και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Tα 830 ευρώ δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε το κόστος ζωής που έχει εκτιναχθεί από τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, ούτε τις σωρευμένες απώλειες της αγοραστικής δύναμης των τελευταίων ετών».

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων ότι «ο γενικός δείκτης πληθωρισμού έχει αυξηθεί κατά 14,3% την περίοδο 2021-2023, ενώ στο δίμηνο του 2024 έχουμε αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Όλο αυτό το διάστημα ο πληθωρισμός τροφίμων είναι πολλαπλάσιος του γενικού δείκτη και στο δίμηνο του 2024 οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 7,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων μειώνονται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ενώ η εργασία παραμένει φτηνή και ανεπαρκώς προστατευμένη. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν και προκαλούν τους εργαζόμενους».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.
Κλιμάκια της Συνομοσπονδίας έχουν μέχρι στιγμής επισκεφτεί περίπου 30 πόλεις της Ελλάδας, επικοινωνώντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις με στόχο τη μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία του Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.