Η νέα Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά το 2024 – Ημερομηνία

Τα μαγαζιά την Κυριακή είναι βάση νόμου κλειστά, όμως υπάρχουν κι ορισμένες εξαιρέσεις κατά τις οποίες τη συγκεκριμένη μέρα, όλες οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές και στη διάθεση του κόσμου. Η Κυριακή γενικότερα θεωρείται αργία και ημέρα ξεκούρασης για τον περισσότερο κόσμο, καθώς υπάρχουν και δουλειές, οι οποίες δεν κάνουν παύση ποτέ, όμως πάντα υπάρχει η […]

Η νέα Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά το 2024 - Ημερομηνία

Τα μαγαζιά την Κυριακή είναι βάση νόμου κλειστά, όμως υπάρχουν κι ορισμένες εξαιρέσεις κατά τις οποίες τη συγκεκριμένη μέρα, όλες οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές και στη διάθεση του κόσμου.

Η Κυριακή γενικότερα θεωρείται αργία και ημέρα ξεκούρασης για τον περισσότερο κόσμο, καθώς υπάρχουν και δουλειές, οι οποίες δεν κάνουν παύση ποτέ, όμως πάντα υπάρχει η εξαίρεση στον κανόνα.

Πιο συγκεκριμένα σε έναν μήνα από τώρα έρχεται η επόμενη Κυριακή κατά την οποία τα μαγαζιά αναμένεται να είναι ανοιχτά με τους καταναλωτές να μπορούν να το εκμεταλλευτούν και να πάρουν ό,τι θέλουν.

Ουσιαστικά τα μαγαζιά αναμένεται εκείνη την Κυριακή (28 Απριλίου) να είναι ανοιχτά, καθώς θα έχουμε εορταστικό πρόγραμμα λόγω του Πάσχα που θα γιορτάζουμε εκείνη την περίοδο.

Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά – Δείτε πότε έρχεται

«Αργεί» ακόμα η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά.

Σε ένα μήνα έρχεται η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά, καθώς στις 28 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων, τα καταστήματα λιανικής θα μπορούν να είναι ανοιχτά.

Τονίζεται ότι οι Κυριακές που μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά είναι πολύ συγκεκριμένες, αν και πρόσφατα οι δηλώσεις του Mr Jumbo είχαν προκαλέσει «αναστάτωση», καθώς είχε δηλώσει «Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου. Να δουλεύουμε επτά ημέρες την εβδομάδα και να έχουμε λιγότερες αργίες».

Οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά

Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτρέπεται κατ’ επιλογήν, σε συγκεκριμένες περιστάσεις:

  • Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των περιόδων εκπτώσεων, δηλαδή κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων εκπτώσεων και των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, σύμφωνα με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

1) Κανονικές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου κάθε έτους.

2) Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου κάθε έτους.

*Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων μεταφέρεται στην επόμενη Κυριακή.

  • Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους
  • Την Κυριακή των Βαΐων
  • Τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο κάθε έτους, για συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Εξαίρεση αποτελεί η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, ενώ σε περίπτωση σύμπτωσης με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται στην προηγούμενη Κυριακή.

Ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές: Πώς πληρώνονται και τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων που εργάζονται τις Κυριακές, όσοι εργάζονται περισσότερο από πέντε (5) ώρες δικαιούνται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση διάρκειας είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

Εξαίρεση αποτελούν οι Κυριακές που εμπίπτουν στις περιόδους εκπτώσεων. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται κατά τις προαναφερθείσες Κυριακές μπορούν να λάβουν αναπληρωματική ανάπαυση και την εβδομάδα πριν από αυτές. Τέλος, όσοι εργάζονται λιγότερο από πέντε (5) ώρες την Κυριακή δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για 24ωρη αναπληρωματική ανάπαυση, αλλά έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν ισόχρονη ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα (αρθ. 10, παρ.1, Β.Δ. 748/1966)

Οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά το 2024

Παρακάτω παρουσιάζονται οι Κυριακές του έτους 2024 κατά τις οποίες αναμένεται να λειτουργούν τα καταστήματα, με βάση τους κανόνες που έχουν προαναφερθεί:

  • 14 Ιανουαρίου 2024
  • 21 Ιανουαρίου 2024
  • 28 Απριλίου 2024
  • 14 Ιουλίου 2024
  • 1 Δεκεμβρίου 2024
  • 15 Δεκεμβρίου 2024
  • 22 Δεκεμβρίου 2024
  • 29 Δεκεμβρίου 2024