Γκάλαντ: Όχι σε εκεχειρία-Συνέχεια στην επιχείρηση

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, μέχρι οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή να καταστραφούν ή το ισλαμιστικό κίνημα να παραδώσει κάποιον από τους ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατάει, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Γκάλαντ: Όχι σε εκεχειρία-Συνέχεια στην επιχείρηση

«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφας και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ή μέχρι ο πρώτος όμηρος να επιστρέψει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ εν μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Μακράν των βασικών απαιτήσεων του Ισραήλ» η πρόταση εκεχειρίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφας μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινουσών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».