Φυλακίστηκε δημοσιογράφος της TRT στη κατεχόμενη Κύπρο

Σε παράνομο «δικαστήριο» στην κατεχόμενη Μόρφου οδηγήθηκε σήμερα ο δημοσιογράφος Σεφά Καραχασάν, ανταποκριτής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRT στην κατεχόμενη Κύπρο, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης ψεύτικων διπλωμάτων από πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα.

Φυλακίστηκε δημοσιογράφος της TRT στη κατεχόμενη Κύπρο

Η «αστυνομία» των κατεχομένων ανέφερε ότι ο Καραχασάν συνελήφθη με την κατηγορία της «παρότρυνσης πλαστογράφησης εγγράφων». Ανέφερε, ακόμα, ότι ο ύποπτος ενεγράφη στο «πανεπιστήμιο» την 1η Φεβρουαρίου 2021 και αποφοίτησε από το «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων» στις 31 Μαΐου 2023, ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποφοιτούσε το φθινόπωρο του 2025.

Ο Καραχασάν φέρεται να παραδέχθηκε στην «αστυνομία» πως ό,τι έκανε το έκανε σε συνεργασία με τον Σερντάλ Γκιουντούζ, Διευθυντή του περί ου ο λόγος Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου (KSTU) ο οποίος έχει ήδη φυλακιστεί για την υπόθεση. Το «δικαστήριο» αποφάσισε την τριήμερη κράτηση του δημοσιογράφου ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα δεν προέκυψε μόνο με αφορμή τον Καραχασάν αλλά υφίσταται εδώ και εβδομάδες προκαλώντας σάλο στα κατεχόμενα. Πέρα από τον Γκιουντούζ, κρατούνται ο αντιπρύτανης και λέκτορας Σερνταάλ Ισικτάς και ο επικεφαλής του διεθνούς γραφείου, Αμίρ Σακίρα. Όλοι κατηγορούνται για για κλοπή, πλαστογραφία εγγράφων και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.

Το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, καθώς στη λίστα των κατηγορουμένων πέρα από τον Τουργκάι Αβτζί, τον επικεφαλής της οργάνωσης παρακολούθησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του ψευδοκράτους YODAK, προσετέθη και ο επικεφαλής του τουρκοκυπριακού γραμματέα Συνεταιριστικών Εταιρειών και πρώην «υφυπουργός» του «υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», Τσελεμπί Ιλίκ. Υπό διερεύνηση βρίσκεται και πρώην «υπουργός Παιδείας» και Πρόεδρος του δ.σ. του πανεπιστημίου, Κεμάλ Ντουρούστ.

Τα πανεπιστήμια των κατεχομένων λειτουργούν χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς λειτουργούν παράνομα. Παρότι τα διπλώματα κάποιων από αυτά γίνονται δεκτά διεθνώς -και ανεκτά στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές- πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες ανήκουν ως επί το πλείστον σε επενδυτές εκ Τουρκίας.