Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε η τελική απόφαση για παράταση

Για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια η προθεσμία θα λήξει τόσο νωρίς αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε η τελική απόφαση για παράταση

Για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια η προθεσμία θα λήξει τόσο νωρίς αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις του 2024.

Η προθεσμία έγκεται ως τις 26 Ιουλίου 2024 και οι φορολογούμενοι μπορούν να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης μέχρι τότε ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα δεχτούν πρόστιμα.

Ταυτόχρονα δε, το οικονομικό επιτελείο αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης, με τους φοροτεχνικούς να επιμένουν έχοντας κύριο αίτημα να λάβουν νέα προθεσμία οι δηλώσεις.

Πότε η οριστική απόφαση για παράταση των φορολογικών δηλώσεων 2024

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) έχει κάνει σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κρίνεται επιτακτική.

Λίγα μόλις 24ωρα μακριά από τη λήξη της προθεσμίας και ακόμα δεν έχει διαρρεύσει κανένα σενάριο παράτασης, ωστόσο, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ενδεικτικά, πέρσι, η προθεσμία έληγε στις 31 Αυγούστου και την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ότι «τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως να αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ώρες τις υποβολής λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, τούς δίνεται η δυνατότητα υποβολής αυτών των δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς καμία επιβάρυνση».

Αντίστοιχα και φέτος, εάν δοθεί παράταση, θα είναι ολιγοήμερη.

Απομένουν πάντως περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι μέχρι την επόμενη Παρασκευή, και υποβάλλονται σχεδόν 180.000 δηλώσεις την ημέρα.

Οσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, είτε αρχικές είτε τροποποιητικές, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με πρόστιμα από 100 ευρώ αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.

Πώς κάνετε φορολογική δήλωση 2024 με κωδικούς taxisnet

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ στο Taxisnet ή ΕΔΩ μέσω gov και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.