Φον ντερ Λάιεν: Όλοι οι βουλευτές που θα συνεργαστούμε πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας

«Οι εξτρεμιστές της δεξιάς και οι εξτρεμιστές της αριστεράς δεν είναι εταίροι μας και είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι δεν θέλουμε να έχουμε να κάνουμε καθόλου με τους αντιπροσώπους του Πούτιν» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς στο Σπλιτ στο περιθώριο της προεκλογικής της εκστρατείας την οποία μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που την καλύπτουν είναι και το ΕΡΤNews.

Φον ντερ Λάιεν: Όλοι οι βουλευτές που θα συνεργαστούμε πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας

Συμπλήρωσε ότι «τρεις προϋποθέσεις είναι σημαντικές. Πρώτον, όλοι οι ευρωβουλευτές με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε, πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας , υπέρ τους κράτους δικαίου και υπέρ της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Σε σχέση με την πιθανότητα ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η συμπεριφορά της Μόσχας αποτελεί πραγματική απειλή. «Βλέπουμε πολλή εμπλοκή της Ρωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να χρησιμοποιούν και να κάνουν κατάχρηση της παραπληροφόρησης . Έχουμε δημιουργήσει όργανα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παραπληροφόρηση , για παράδειγμα τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) με τον οποίο μπορούμε να ζητήσουμε από τις πλατφόρμες και να διαβεβαιώσουμε ότι κάνουν εκκαθάριση από την παραπληροφόρηση. Απομυθοποιούμε τα ψέματα των Ρώσων σε αυτές τις εκλογές και στα ζητήματα αυτών των ευρωεκλογών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα» προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο Αντρέι Πλένκοβιτς σημείωσε ότι «οι εκστρατείες παραπληροφόρησης είναι παρούσες παντού. Kυρίως στα διαδικτυακά φόρα και την επικοινωνία χωρίς αμφιβολία. Επηρεάζουν τη σημερινή δημοκρατία . Ο κόσμος έχει πολλή αλληλεπίδραση με τον ψηφιακό κόσμο» και έκανε αναφορά στους νέους κάνοντας λόγο για «γενιά που βασίζεται στην κυριολεξία κατά 90% σε αυτό που έχουν διαδικτυακά από αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση ή διαβάζοντας τις εφημερίδες. Έτσι βασικά δημιουργούνται τα φίλτρα τους . Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε όλοι και το βλέπουμε όλοι».

Ο Κροάτης πρωθυπουργός επισήμανε ότι «σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτικό προσανατολισμό του ΕΛΚ, της πιο ισχυρής και με την μεγαλύτερη επιρροή πολιτικής ομάδας στην Ευρώπη, τώρα βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο. Σε αυτή την περίοδο θέλουμε τα καλύτερα πιθανά αποτελέσματα στην Ευρώπη, που σημαίνει όσο περισσότερους ευρωβουλευτές μπορούμε και γι’αυτό είναι η στιγμή να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας, να μιλήσουμε για την ευημερία, τη δημοκρατία, την ασφάλεια , την Ευρώπη ως το σπίτι μας».

Στη συνέχεια, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντρέι Πλένκοβιτς συναντήθηκαν με νέους με την πρόεδρο της Κομισιόν να τους καλεί να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα περπάτησαν στο Σπλιτ και συνομίλησαν με τους πολίτες.