Επίδομα ανεργίας: Τέλος όσα ξέραμε – Αλλάζουν όλα

Όσον αφορά το επίδομα ανεργείες πρέπει από εδώ και πέρα να ξεχάσουμε όσα ξέραμε ότι ίσχυαν στο παρελθόν διότι από εδώ και πέρα αλλάζουν τα πάντα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Επίδομα ανεργίας: Τέλος όσα ξέραμε - Αλλάζουν όλα

Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας πρέπει από εδώ και πέρα να ξεχάσουμε όσα ξέραμε ότι ίσχυαν στο παρελθόν διότι από εδώ και πέρα αλλάζουν τα πάντα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Το επίδομα ανεργίας σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αναμένεται να έχει μεγάλες αλλαγές μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς θα υπολογίζεται διαφορετικά απ’ ότι ξέρουμε.

Ουσιαστικά αξίζει να σημειώσουμε ότι το επίδομα ανεργίας στη νέα του μορφή θα συνδέεται με τις προηγούμενες απολαβές του εργαζόμενου, ενώ ταυτόχρονα θ’ αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό.

Τέλος όσα ξέραμε για το επίδομα ανεργίας – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τη νέα του μορφή

Το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό.

Το επίδομα ανεργίας, αναμένεται να αποκτήσει νέα μορφή και θα συνδέεται με τις προηγούμενες απολαβές του εργαζόμενου, ενώ ταυτόχρονα θ’ αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό.

Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες – περιλαμβάνει τα εξής:

1. Το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας. Το επίδομα θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Του πρώτους μήνες θα δίδεται το 70% του μισθού και σταδιακά – ανά τέσσερις μήνες – θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.

2. Τίθεται ανώτατο πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ, ποσό στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

3. Επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος το οποίο μπορεί να φθάνει έως τους 24 μήνες. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

4. Καθιερώνεται η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης.

5. Αλλάζουν τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη από τους εποχικά εργαζόμενους.

6. Το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

7. Αλλαγές εξετάζονται και στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ). Αναμένεται να ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας και να λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει υψηλές εισφορές.

Το επίδομα θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Του πρώτους μήνες θα δίδεται το 70% του μισθού και σταδιακά – ανά τέσσερις μήνες – θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%. 2. Τίθεται ανώτατο πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα.