ΕΝΦΙΑ: Δεν είναι φάρσα! Μηνιαίο «ενοίκιο» ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας

Ο ΕΝΦΙΑ πήρε μια απόφαση, η οποία μπορεί να ακούγεται ως φάρσα αλλά μόνο αστείο δεν είναι, καθώς αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να πληρώνουμε μηνιαίο ενοίκιο ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας.

ΕΝΦΙΑ: Δεν είναι φάρσα! Μηνιαίο «ενοίκιο» ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας

Ο ΕΝΦΙΑ πήρε μια απόφαση, η οποία μπορεί να ακούγεται ως φάρσα αλλά μόνο αστείο δεν είναι, καθώς αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να πληρώνουμε μηνιαίο ενοίκιο ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας.

Από εκεί και πέρα μέσα στο Σαββατοκύριακο αναρτώνται τα περίπου επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Από τέλος Απριλίου ξεκινάμε να πληρώνουμε τον φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Τέλος, να σας αναφέρουμε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο αναρτώνται τα περίπου επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Από τέλος Απριλίου ξεκινάμε να πληρώνουμε τον φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Απόφαση-σοκ από τον ΕΝΦΙΑ – Δεν είναι φάρσα, δείτε όλες τις λεπτομέρειες

“Μηνιάτικο” άνω των 70 ευρώ τον μήνα για ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα 72 τετραγωνικών.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναρτώνται τα περίπου επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Από τέλος Απριλίου ξεκινάμε να πληρώνουμε τον φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Ο οποίος στο εξής, θα καταβάλλεται σε 11 μηνιαίες δόσεις και από το 2025 σε 12 δόσεις. Άρα, ο ΕΝΦΙΑ, μετατρέπεται σε ένα είδος “ενοικίου” το οποίο θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα για να μην φορτωνόμαστε με προσαυξήσεις.

Όμως, η μηνιαία επιβάρυνση για το ιδιόκτητο σπίτι δεν σταματά εδώ. Πάμε στον λογαριασμό του ρεύματος. Πρώτον, το “πάγιο” έγινε πλέον εξαιρετικά υπολογίσιμο, καθώς εκεί που πληρώναμε 3-3,5 ευρώ το τετράμηνο, τώρα δίνουμε από 5 ευρώ τον μήνα. Όσοι δε επιζητούν την ασφάλεια του σταθερού τιμολογίου, καλούνται να καταβάλλουν πάγιο ακόμη και 10 ευρώ. Η δεύτερη αλλαγή που έχει… τσούξει, είναι η αλλαγή στον τρόπο χρέωσης των τελών του δικτύου διανομής δηλαδή των χρημάτων που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ουσιαστικά, θεσπίστηκε ένα ακόμη “πάγιο” το οποίο είναι υπολογίσιμο ειδικά αν στο σπίτι υπάρχει τριφασικό ρολόι. Έχουμε δύο ενδεχόμενα: ή το ρολόι θα είναι μονοφασικό και το πάγιο θα διαμορφώνεται στα 35,47 ευρώ, ή το ρολόι θα είναι τριφασικό και η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 110 ευρώ τον χρόνο. Ο λογαριασμός του ρεύματος έχει μέσα και άλλα πάγια: τα δημοτικά τέλη, τον δημοτικό φόρο και την ΕΡΤ.

Δεδομένου ότι τα δημοτικά τέλη μπορούν να ξεπερνούν και τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μαζί με τους δημοτικούς φόρους που είναι επιπλέον του ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση 240 ευρώ τον χρόνο και επιπλέον 36 ευρώ για τον ΕΡΤ (τουλάχιστον διαψεύστηκαν οι πληροφορίες ότι θα αυξηθούν και αυτές οι χρεώσεις).

Να σημειωθεί ότι ήδη δρομολογείται η μηνιαία εκκαθάριση του ρεύματος άρα και η μηνιαία έκδοση λογαριασμού. Αν συνυπολογιστεί και η μηνιαία απόδοση του ΕΝΦΙΑ, τότε φτάνουμε πιο κοντά στο σημείο να πληρώνουμε “ενοίκιο” ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι το οποίο μάλιστα δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Φανταστείτε ότι για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ σε μια καλή περιοχή θα επιβάλλονται οι ακόλουθες πάγιες χρεώσεις:

1. O ΕΝΦΙΑ σε περιοχή με τιμή ζώνης 1900 ευρώ για ένα σπίτι 15ετίας είναι 394 ευρώ τον χρόνο άρα το “μηνιάτικο” θα έρχεται 33 ευρώ.

2. Ο λογαριασμός του ρεύματος θα φέρνει “πάγια” 217 ευρώ τον χρόνο αν η γραμμή είναι τριφασική άρα μιλάμε για επιπλέον 18-19 ευρώ. Αυτό το ποσό καλύπτει τα 5 ευρώ που ζητάει ο πάροχος ενέργειας, τα 3 ευρώ της ΕΡΤ, τα περίπου 9 ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τον ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτά τα πάγια.

3. Πάλι μέσω του λογαριασμού ρεύματος θα εισπράττονται δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και ΤΑΠ που δεν συνδέονται με τη χρήση του σπιτιού αλλά μόνο με την ιδιοκτησία του. Για το διαμέρισμα των 120 τετραγωνικών, θα είναι τουλάχιστον άλλα 20 ευρώ τον μήνα ή 240 ευρώ τον χρόνο.

Φτάσαμε αισίως στα 70-72 ευρώ τον μήνα “ενοίκιο” για ένα σπίτι που δεν έχει λειτουργήσει ακόμη.