Έκτακτη ανακοίνωση για το Google Chrome – Τι πρέπει να κάνουμε όλοι

Η Google προχώρησε σε ανακοίνωση και αναφέρει μέτρα ασφαλείας που πρέπει να πάρουμε όλοι ώστε να αυξήσουμε την προστασία μας.

Έκτακτη ανακοίνωση για το Google Chrome - Τι πρέπει να κάνουμε όλοι

Η Google προχώρησε σε ανακοίνωση όπου προτρέπει τους χρήστες της Chrome να προβούν άμεσα σε αναβάθμιση της εφαρμογής για να αποφύγουν τους κινδύνους.

Ο κίνδυνος μιας πλατφόρμας που καθημερινά χρησιμοποιείται περίπου από όλο τον πλανήτη, όπως καταλαβαίνετε, αν έχει υπάρξει και η παραμικρή απροσεξία, μπορεί να αποβεί “μοιραίος”, αν δεν προσέξουμε.

Η ανακοίνωση αυτή διασφαλίζει όλους τους χρήστες που θα την ακολουθήσουν, καθώς φυσικά θωρακίζει και την εταιρεία, η οποία δεν αφήνει τον κόσμο της εκτεθειμένο.

Έκτακτη ανακοίνωση για το Google Chrome – Τι πρέπει να κάνουμε όλοι

 

 

Αρχικά πρέπει να αναβαθμίσεις τον Chrome σε όλες τις πλατφόρμες. Για να το κάνεις αυτό, για το κινητό πηγαίνει στο κατάστημα εφαρμογών και αναβαθμίζεις την εφαρμογή. Για Windows και Mac πηγαίνεις στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και πατάς κάτω κάτω την βοήθεια. Από εκεί επιλέγουμε Σχετικά με τον Google Chrome. Θα μας ανοίξει μια σελίδα που θα δούμε πως αρχίζει να κατεβάζει την ενημέρωση μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Γιατί είναι σημαντική όμως αυτή η ενημέρωση; Η Google εξέδωσε την επείγουσα ενημέρωση του Chrome, καθώς ανακαλύφθηκε νέα zero day κενό ασφαλείας. Zero day είναι ευπάθεια που μόλις ανακαλύφθηκε και που χρησιμοποιείται ήδη για την παραβίαση του συστήματός μας από αυτούς που την ανακάλυψαν. Με αυτή την αναβάθμιση η Google διορθώνει το κενό ασφαλείας.

Στις επόμενες ημέρες θα ακολουθούσουν και οι υπόλοιπο browsers που βασίζονται στον Chromium Browser, όπως Opera, Brave και Edge.

Αυτή η ευπάθεια επηρεάζει τη μηχανή JavaScript και WebAssembly V8 του Chrome, επιτρέποντας σε «έναν απομακρυσμένο εισβολέα να εκτελέσει μια εγγραφή εκτός ορίων μνήμης μέσω μιας επεξεργασμένης σελίδας HTML». Η σοβαρότητα της απειλής έχει οριστεί ως “υψηλή”, αλλά με την εκμετάλλευση αυτής, είναι κρίσιμο να ενημερώνονται οι χρήστες και να επανεκκινούν το συντομότερο δυνατό.

Ένα πρόβλημα εγγραφής “εκτός ορίων” σημαίνει ότι το δημιουργημένο λογισμικό μπορεί να επιτεθεί στη μνήμη μιας συσκευής με απροσδόκητους τρόπους και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σταθερότητας, να διακόψει τη λειτουργία του προγράμματος ή της συσκευής ή ακόμη και να επιτρέψει την εκτέλεση άλλου κακόβουλου κώδικα. Τέτοια ζητήματα μνήμης είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα όταν πρόκειται για ευπάθειες του Chrome.