ΔΥΠΑ: Έκτακτο πρόγραμμα με μισθό 830 ευρώ – 25.000 δικαιούχοι

Η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε τον ερχομό ενός νέου έκτακτου προγράμματος με μισθό στα 830 ευρώ από το οποίο οι δικαιούχοι είναι 25.000.

ΔΥΠΑ: Έκτακτο πρόγραμμα με μισθό 830 ευρώ - 25.000 δικαιούχοι

Σύμφωνα με το «flash.gr» η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε τον ερχομό ενός νέου έκτακτου προγράμματος με μισθό στα 830 ευρώ από το οποίο οι δικαιούχοι είναι 25.000.

Ανάποδα μετράει ο χρόνος αναφορικά με τον ερχομό ενός νέου προγράμματος που όρισε η ΔΥΠΑ, καθώς μέσα σ’ αυτόν τον μήνα που διανύουμε, αναμένεται να βγει η νέα προκήρυξη του φορέα για 25.000 άνεργους.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΔΥΠΑ αναμένεται να καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση, η οποία θα είναι ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό.

Έκτακτο επίδομα έρχεται από τη ΔΥΠΑ – Όλες οι λεπτομέρειες

Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης έχει ξεκινήσει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr εντός του μήνα αναμένεται να βγει στον… αέρα η νέα προκήρυξη του φορέα για 25.000 άνεργους.

Η δράση αφορά στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και έχει προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση του αντλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ).

Η θέσεις θα κατανεμηθούν σε όλη την επικράτεια και θα καλυφθούν από νέους 18 έως 29 ετών, οι οποίοι θα αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε διάστημα επτά μηνών. Η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας στους ωφελούμενους. Αυτό σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος από 1η Απριλίου ανέρχεται σε 830 ευρώ μικτά.

«Ανοιχτό» ακόμη μια δράση 10.000 θέσεων

Εκτός από αυτό το σημαντικό πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας η ΔΥΠΑ συνεχίζει να τρέχει και την ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25-45 ετών. Ο σκοπός της δράσης είναι η κατάρτιση 10.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και η δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψή τους.

Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 100% του συνολικού κόστους (μισθός και εισφορές) για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών, δηλαδή 1.022 ευρώ μηνιαία (6.132€ συνολικά), και 80% για την πρόσληψη ανέργων 31-45 ετών, δηλαδή 817,60 ευρώ μηνιαία (4.906€ συνολικά). Εάν η επιχείρηση επιλέξει το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του συνολικού κόστους (μισθός και εισφορές) για πρόσληψη ανέργων σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση – έως 1.000 ευρώ μηνιαία για ανέργους 25-30 ετών και έως 800 ευρώ μηνιαία για ανέργους 31-45 ετών. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιχορήγηση περιλαμβάνει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδείας.

Δικαιούχοι είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις της πράσινης οικονομίας, ενώ ωφελούμενοι είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, ηλικίας 25-45 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος απασχόλησης ανέρχεται στα 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τρία νέα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. Ήδη οι αιτήσεις «άνοιξαν» και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις υποβάλλουν μέσω e-mail, με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά στο ΚΕΚ ΔΥΠΑ Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 3 Απριλίου έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 15:00 μ.μ., θα υποβάλλονται αιτήσεις για συμμετοχή σε τρία νέα προγράμματα κατάρτισης που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα υλοποιήσουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Θεσσαλονίκης και Λάρισας της ΔΥΠΑ:

– «Βασική Εκπαίδευση Βιομηχανικού Εργάτη» συνολικής διάρκειας 230 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες σε εργασίες μηχανουργείου για να μπορούν να κατασκευάζουν – επισκευάζουν διάφορα είδη εξαρτημάτων και να εκτελούν οποιαδήποτε μηχανουργική εργασία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας σε ένα βιομηχανικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έπειτα από αίτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και θα καταρτιστούν 18 άνεργοι 18-50 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν δια ζώσης σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας (ΕΠΑΣ) Ωραιοκάστρου της ΔΥΠΑ.

– «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών» συνολικής διάρκειας 180 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις που αφορούν τις ξύλινες κατασκευές, όπως ανάγνωση σχεδίου, τεχνολογία υλικών, μηχανική κατεργασία ξύλου και προϊόντων του, στατικότητα κατασκευών, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία ξύλου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έπειτα από αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και θα καταρτιστούν 18 άνεργοι 18-50 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με συναφή επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν δια ζώσης σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας (ΕΠΑΣ) Ωραιοκάστρου της ΔΥΠΑ.

– «Κοπτική – Ραπτική» συνολικής διάρκειας 250 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες στη σχεδίαση και δημιουργία πατρόν λευκών ειδών, να αναγνωρίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές των μηχανών ραφών, να περιγράφουν τις αρχές συσκευασίας και να καθορίζουν τις διαδικασίες παραγωγής. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έπειτα από αίτημα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) ενώ θα καταρτιστούν 15 άνεργοι 18-60 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μόνιμοι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί δια ζώσης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Μπεττίνα» – Είδη Πλεκτικής ΑΒΕΕ, που εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας.

Εκπαιδευτικό επίδομα

Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 2,50 ευρώ καθαρά ανά ώρα κατάρτισης. Επίσης, θα καλυφθούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθόλη τη διάρκεια της κατάρτισης.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά στο ΚΕΚ ΔΥΠΑ Θεσσαλονίκης ([email protected], Θεσσαλονίκης 73, Ωραιόκαστρο, ΤΚ 57013, 2310699769) και στο ΚΕΚ ΔΥΠΑ Λάρισας ([email protected], Ερμογένους 10, ΤΚ 41447, Λάρισα, 2410564690, 2410564532).

Έπειτα από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και στη συνέχεια θα αποσταλεί ενημερωτικό email στους ωφελούμενους σχετικά με την οριστική επιλογή τους στα προγράμματα, καθώς και οδηγίες για τις διαδικασίες εγγραφής και παρακολούθησης των προσφερόμενων θεματικών ενοτήτων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα λάβουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης από το ΚΕΚ της ΔΥΠΑ.