Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Συντριπτική ήττα Ερντογάν

Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πήγε καθόλου καλά, καθώς έχασε όλους τους μεγάλους δήμους που στο σύνολο ήταν τρεις.

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Συντριπτική ήττα Ερντογάν

Ως τριπλή και συντριπτική αποτιμάται η ήττα για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της χώρας.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος έχασαν την εκλογική μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, οι οποίοι παρέμειναν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης.

Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, η αποτυχία ήταν πολύ οδυνηρή για τον Ερντογάν, που είχε επενδύσει στην ανάκτηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, και είδε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, να κυριαρχεί με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Μουράτ Κουρούμ.

Αναλυτικότερα, στο 80% της ενσωμάτωσης οι υποψήφιοι της τουρκικής αντιπολίτευσης συνέχιζαν (00:00, 1/4) να διευρύνουν το προβάδισμά τους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει με 50,4% των ψήφων έναντι 40,9% του αντιπάλου του.

“Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη” δήλωσε ο ίδιος. Είπε πως μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Και στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς προηγείτο με 58,6% των ψήφων έναντι 33,5% του αντιπάλου του στο 46,4% (23:00, 31/3). Ο Γιαβάς μάλιστα κήρυξε την νίκη του.

«Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους (τις) έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις» είπε.

Στην ομιλία υπήρχε ένας κεμαλικός τόνος, με ύμνους υπέρ της κεμαλικής Τουρκίας, δηλαδή εμβατήρια που υμνούσαν τον Κεμάλ Ατατούρκ.

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, είπε σήμερα το βράδυ (Κυριακή 31/3) ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.