Δεν χτύπησα τον Β. Γραμμένο στο πρόσωπο-Έχασα την ψυχραιμία μου
«Πρόκειται ουσιαστικά για μία προσωπική διένεξη, κατόπιν σκαιότατης υβριστικής συμπεριφοράς του συναδέλφου μου κ. Γραμμένου σε βάρος της μητρός μου αλλά και εμού, χωρίς το παραμικρό πολιτικό υπόβαθρο ή σκοπιμότητα και χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να έχω πρόθεση να τον εμποδίσω να ασκήσει τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα».
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, ο ανεξάρτητος βουλευτής (που εκλέχθηκε με τους «Σπαρτιάτες») Κωνσταντίνος Φλώρος, για να αντικρούσει την κατηγορία της βιαιοπραγίας κατά του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, που τον βαρύνει μετά το χθεσινό επεισόδιο στην Βουλή. Ο κ. Φλώρος αφέθηκε ελέυθερος μετά την απολογία του, με τον όρο να μην προσεγγίζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων τον κ. Γραμμένο.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Φλώρος, αναφέρει πως προκλήθηκε έντονα από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο, ενώ τονίζει πως δεν τον γρονθοκόπησε. Όπως ισχυρίζεται, ο κ. Γραμμένος ήταν αυτός που ξεκίνησε λεκτική επίθεση σε βάρος του: «Ο κ. Γραμμένος απευθύνθηκε στο πρόσωπό μου, αποκαλώντας με ‘σκουπίδι’ και φωνάζοντάς μου να το βουλώσω. Μετά του απάντησα «’Αντε ρε μη μιλάς εσύ…», και εκείνος εξαπέλυσε έναν οχετό ύβρεων αναφέροντας επί λέξη: «Γ.. τη μανούλα σου». Και ενώ εξερχόταν της αίθουσας συνέχισε: «Εσένα την μανούλα σου θα την… Θα σε πάω και με τα βραχιολάκια μέσα. Θα το θυμάσαι π..”. Προφανώς έχασα την ψυχραιμία μου, και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο εκτός της αιθούσης, όπου συνέχισε τις ύβρεις, τις απειλές και την ίδια εριστική συμπεριφορά, όχι μόνο σε βάρος μου, αλλά και σε βάρος του παρισταμένου μάρτυρα Αστυνομικού».
Ο κατηγορούμενος βουλευτής αναφέρει επίσης:
«Αμφότεροι, πάντοτε κατά τον μάρτυρα αστυνομικό, προσπαθούσαμε να απωθήσουμε ο ένας τον άλλον, ενώ αναφέρει ότι η μόνη δική μου ενέργεια ήταν να προσπαθήσω να πιάσω τον κ. Γραμμένο στο ύψος της μύτης, με τον ίδιο να πέφτει κάτω τελικά. Επομένως, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο, όπως αναληθώς αναφέρει στην κατάθεσή του, ουδέποτε τον γρονθοκόπησα όπως ψευδώς διαδίδεται, ουδέποτε έλαβε χώρα κάτι περαιτέρω από τα ανωτέρω».
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του, το θύμα της δικογραφίας, βουλευτής Βασίλης Γραμμένος, σε δηλώσεις του έχει υποστηρίξει πως δεν είπε απολύτως τίποτε στον κ. Φλώρο και πως δέχθηκε γροθιά από τον κατηγορούμενο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
Στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών για περιστατικά ανάλογα με αυτό που σημειώθηκε με τον Κωνσταντίνο Φλώρο, κινείται πλέον η Βουλή και ήδη εξετάζονται οι παράμετροι και οι άξονες που θα κινηθεί το νέο «ποινολόγιο», έτσι ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες συμπεριφορές στο μέλλον.
Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ένα τέτοιο περιστατικό αλλά και μια ανάλογη αντίδραση και αντιμετώπιση. Για πρώτη φορά κρατήθηκε βουλευτής και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και παρέμεινε μέχρι να οδηγηθεί στον ανακριτή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής μόλις έμαθε για το γεγονός έδωσε εντολή να μην φύγει από τη Βουλή ο δράστης βουλευτής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το θέμα των χυδαίων εκφράσεων που ακούστηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν υπάρχουν πρακτικά γιατί τα μικρόφωνα ήταν κλειστά. To θέμα των ύβρεων που ακούστηκαν θα απασχολήσει την επιτροπή Κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα που ενεργοποιήθηκε, πριν την μετατροπή του το 2019, προέβλεπε και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του εκάστοτε δράστη.
Μετανιωμένος εμφανίστηκε μετά την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος. «Έπραξα απολύτως λάθος. Δεν αποτελεί παράδειγμα για Έλληνα Βουλευτή αυτή η συμπεριφορά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, πέρασε το κατώφλι του ανακριτή κατηγορούμενος για την κακουργηματική πράξη της βιαιοπραγίας κατά βουλευτή μετά το άγριο επεισόδιο στη Βουλή.
«Η έκρηξή μου η οποία αντιλαμβάνομαι ότι αδικεί την προσωπικότητά μου και κυρίως την κοινοβουλευτική μου παρουσία, προφανώς και δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά μια ακαριαία αντίδραση στη σκαιότατη φραστική επίθεση την οποία δέχτηκα» είπε στην απολογία του.
Η δικηγόρος του κ. Φλώρου, Βάσω Πανταζή ανέφερε: «Η ποινική δικαιοσύνη ξέρει να αξιολογεί τα πραγματικά περιστατικά και να μπαίνει στην ουσία. Με ανθρώπινο τρόπο προσέγγισης, η κυρία ανακρίτρια και η κυρία εισαγγελέας του επισήμαναν ότι δεν νοείται τέτοια συμπεριφορά από Ελληνα βουλευτή».
Σημαντική μαρτυρία συνιστά αυτή του αστυνομικού ο οποίος αναγκάστηκε να εκτελέσει χρέη «πυροσβέστη» στο επεισόδιο έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας στην Βουλή.
Ο αστυνομικός δήλωσε: «Με πλησίασε ο Βασίλης Γραμμένος έξω από την αίθουσα του Κοινοβουλίου και μου είπε: “Ψηλέ μάζεψε τον ανεξάρτητο των Σπαρτιατών για να μην έχουμε άλλα”. Τον ρώτησα ποιον ανεξάρτητο βουλευτή εννοεί και πριν προλάβει να μου πει βγήκε από το κοινοβούλιο ο ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρος και οι δυο τους αρχίζουν να λογομαχούν».
Ο αστυνομικός περιέγραψε και τον διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των δύο βουλευτών.
Κ. Φλώρος: Τι πρόβλημα έχεις μαζί μου; Πες μου.
Β. Γραμμένος: Κάνε μας τη χάρη και φύγε από δω.
Κ. Φλώρος: Βρίζεις μανάδες, μαζέψου κοντέ.
Β. Γραμμένος: Θα κάνω ό,τι γουστάρω παράταμε.
Ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος μιλώντας στο ΕΡΤNews, αρνήθηκε τις κατηγορίες.
«Είμαι 30 χρόνια μάχιμος δημοσιογράφος με δημόσιο λόγο. Ουδέποτε έχω προκαλέσει, ουδέποτε έχω χυδαιολογήσει, ουδέποτε έχω εξυβρίσει «όσια και ιερά». Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι εξύβρισα οποιονδήποτε βουλευτή, πολιτικό προσωπικό, αστυνομικό εντός την ολομέλειας και εκτός αυτής» τόνισε.
Η υπεράσπιση ζήτησε να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης δύο βουλευτές της ΝΔ αλλά και ο ανεξάρτητος, πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Διονύσης Βαλτογιάννης.
Ο κ. Βαλτογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ακούω, εγώ θα σου φορέσω βραχιολάκια. Πήγα να συγκρατήσω τον Φλώρο, δεν τα κατάφερα. Απ’ έξω δεν έχω άποψη».
«Να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής, πιο αυστηρές διατάξεις. Να δίνεται η δυνατότητα να χάνει την έδρα του ο βουλευτής όταν έχει τέτοιες συμπεριφορές» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιογάκας.
Ο Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Απαράδεκτα όσα συνέβησαν. Τα αυστηρότερα μέτρα. Δεν λύνουν τα προβλήματα».
«Καταδικαστέο γεγονός, χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών» υπογάμμισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλις, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε: «Τα ακροδεξιά μορφώματα μπήκαν στην βουλή ως συνέχεια των ναζιστών».
Ο κατηγορούμενος πέρασε τη νύχτα στην ΓΑΔΑ με εντολή του ανακριτή μετά την προθεσμία που ζήτησε χθες το απόγευμα για την απολογία του.