Χωρίς τράπεζες για 6 ημέρες – Πότε κατεβάζουν ρολά

Η χώρα μας αναμένεται μέσα στο επόμενο κοντινό διάστημα να έχει τις τράπεζες της κλειστές και συγκεκριμένα για περίπου μία εβδομάδα, έξι δηλαδή ημέρες. Οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την απόφαση όλων των τραπεζών να παραμείνουν κλειστές για έξι ημέρες και ψάχνουν λύσεις για τις συναλλαγές τους. Τέλος, αξίζει να […]

Χωρίς τράπεζες για 6 ημέρες - Πότε κατεβάζουν ρολά

Η χώρα μας αναμένεται μέσα στο επόμενο κοντινό διάστημα να έχει τις τράπεζες της κλειστές και συγκεκριμένα για περίπου μία εβδομάδα, έξι δηλαδή ημέρες.

Οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την απόφαση όλων των τραπεζών να παραμείνουν κλειστές για έξι ημέρες και ψάχνουν λύσεις για τις συναλλαγές τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές μέσα στο διάστημα των εορτών του Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 3 έως και τις 7 Μαΐου.

Κλειστές οι τράπεζες για έξι ημέρες – Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

Τράπεζες: Οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Προβληματισμός επικρατεί στους καταναλωτές καθώς το Πάσχα των Ορθόδοξων και η μεταφορά της Πρωτομαγιάς φέρνουν πάγωμα συναλλαγών στις τράπεζες για έξι ημέρες!

Λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Ζήτημα πλέον είναι πώς θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες αλλά και κατά περίπτωση ακόμη και το «δώρο Πάσχα» για κάποιες επιχειρήσεις.

Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στα σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η εγχώρια αγορά ακινήτων κινείται με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, παρά τις όποιες προσπάθειες των τραπεζών, παραμένουν καθηλωμένες.

Ενδεικτικό της πιστωτικής ασφυξίας που «πνίγει» τα νοικοκυριά είναι ότι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία ανέρχονται σε 24,5 δισ. ευρώ, όταν για το ίδιο διάστημα οι καθαρές ροές νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται μόλις σε -6,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι καθαρές ροές περιλαμβάνουν τις νέες χορηγήσεις μείον τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων.

Την ώρα που οι τράπεζες αποδίδουν την «πενιχρή» εικόνα της στεγαστικής πίστης στη μειωμένη ζήτηση από πλευράς των νοικοκυριών λόγω έκρηξης του κόστους χρήματος, στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων δεν ασπάζονται την συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. «Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα υιοθετούν ολοένα και αυστηρότερα πιστοδοτικά κριτήρια τα οποία και λειτουργούν ως κόφτης πολλών αιτήσεων» αναφέρουν στο NEWS 24/7 οι ίδιες πηγές, εξηγώντας τους λόγους της πιστωτικής συρρίκνωσης που εμφανίζει η στεγαστική πίστη από πέρυσι, η οποία ενδεικτικά για το 2023 διαμορφώθηκε στο -3,5%.

Αδιάψευστος μάρτυρας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι εμπορικές τράπεζες αντιστοιχούν στο 61,6% της αξίας των κατοικιών. Την ίδια στιγμή στο 27,2% των εκταμιεύσεων ο δείκτης ήταν μικρότερος ή ίσος με 50%, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν λιγότερο από το μισό της αξίας ενός ακινήτου. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες εξυπηρέτησης των δανείων σε ετήσια βάση, αυτές ήταν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόλις το 24,2% του εισοδήματος του δανειολήπτη.