Χαμός στην Αμερική-Πάνω από 2.000 συλλήψεις στα Πανεπιστήμια

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση σε πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, από όπου απομάκρυνε φοιτητές που διαδήλωσαν κατά του πολέμου στη Γάζα. Επεισόδια σημειώθηκαν στα πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Νιου Χαμσάιρ, με τις συλλήψεις να ξεπερνούν συνολικά τις 2.100. Ένταση καταγράφεται στον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ στο Παρίσι η αστυνομία μπήκε στο φημισμένο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών και απομάκρυνε 70 φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Χαμός στην Αμερική-Πάνω από 2.000 συλλήψεις στα Πανεπιστήμια

Το φοιτητικό κίνημα εξαπλώνεται σε τουλάχιστον 21 αμερικανικές Πολιτείες, παρά τις αστυνομικές παρεμβάσεις και τις μαζικές συλλήψεις που ξεπερνούν πλέον τις 2100 από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 18 Απριλίου, καθώς οι διαδηλωτές καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του για τον πόλεμο στη Γάζα.

Μάλιστα, έντονες συζητήσεις προκαλούν τα γεγονότα της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τη βίαιη διάλυση της κατάληψης και τη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών.

«Ημουν στην πρώτη γραμμή, οι αστυνομικοί με χτύπησαν με τα κλομπς τους, με άρπαξαν. Δεν τους αντιστάθηκα, αλλά με άρπαξαν» ανέφερε ο Κιου Ράιαν, διαδηλωτής.

Στο μεταξύ, μετά από μέρες επικρίσεων και πιέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπασε την Πέμπτη τη σιωπή του, αναγνωρίζοντας στους διαδηλωτές το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, καταδικάζοντας όμως τη βία.

«Υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά όχι το δικαίωμα στην πρόκληση χάους. Υπάρχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στην αποφοίτηση. Δεν υπάρχει χώρος για ρητορική μίσους, για οποιαδήποτε πράξη βίας, για αντισημιτική ισλαμοφοβία ή διακρίσεις» είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων πάντως παραμένουν κι άλλες χώρες. Στη Γαλλία η αστυνομία απομάκρυνε χωρίς να σημειωθούν εντάσεις περίπου 70 φοιτητές που είχαν καταλάβει το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι.

Στο Μεξικό εκατοντάδες φοιτητές κατασκήνωσαν έξω από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιo, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στο αμερικανικό κίνημα.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε Πανεπιστήμια στον Καναδά και την Αυστραλίας, αλλά και στη Βρετανία, την Ελβετία και την Ισπανία.