Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας – Δείτε την έρευνα

Μελέτη που έγινε πρόσφατα, απαντάει στο μεγάλο ερώτημα για το αν τελικά μπορούμε ή όχι ν' αλλάξουμε την προσωπικότητά μας σαν άνθρωποι.

Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας - Δείτε την έρευνα

Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας ή μήπως τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα μας παραμένουν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας; Μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε τέσσερις βασικούς μηχανισμούς που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε, αλλά και τις δυνάμεις που μας εμποδίζουν να το κάνουμε.

Ο Τζόσουα Τζάκσον από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και η Αμάντα Ράιτ από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών και διαπίστωσαν πως αν και η προσωπικότητα παραμένει γενικά σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι είναι εύπλαστη.

«Αυτή η δυνατότητα αλλαγής είναι σημαντική επειδή πολλά άτομα θέλουν να αλλάξουν πτυχές της προσωπικότητάς τους. Σε αυτήν την ανασκόπηση εξετάζουμε τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για σκόπιμες και φυσικές αλλαγές στην προσωπικότητα» έγραψαν οι συγγραφείς σε άρθρο τους στο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Reviews Psychology».

Έρευνα: Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητα μας;

Ποιοι είναι οι τέσσερις μηχανισμοί

Οι ερευνητές δήλωσαν πως αν και βιολογικοί και γενετικοί μηχανισμοί επίσης παίζουν ρόλο, η ανασκόπησή τους εστιάζει στους περιβαλλοντικούς μηχανισμούς που προάγουν τις εν λόγω αλλαγές. Η ανασκόπηση εξετάζει επίσης τους μηχανισμούς που εμπόδίζουν ένα άτομο να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές.

Προϋποθέσεις — Επιλέξτε τα εργαλεία που απαιτούνται για τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε

Ενεργοποιητές — Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στο περιβάλλον σας αφαιρώντας τα εναύσματα που μπορεί να σας εμποδίσουν να πετύχετε τον στόχο σας

Ενισχυτές — Προσαρμόστε το περιβάλλον σας ώστε να υποστηρίζει τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε

Ολοκληρωτές—Κάντε τις αλλαγές σε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ζωής σας

Συνολικά, ο στόχος και των τεσσάρων μηχανισμών είναι να βοηθήσουν ένα άτομο να αποκτήσει νέες συνήθειες οι οποίες με τον καιρό θα εδραιωθούν. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην προσπάθεια πραγματοποίησης αλλαγών στην προσωπικότητα είναι η έντονη επιθυμία για επιτυχία – το άτομο θα πρέπει να θέλει να κάνει τις αλλαγές. Διαφορετικά, σημειώνουν, θα παλεύει με την επιθυμία του να επιστρέψει σε προηγούμενες συμπεριφορές. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι ο χρόνος μπορεί να είναι σημαντικός. Μια μετακόμιση, ένας γάμος ή ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να ενθαρρύνει ένα άτομο να κάνει μακροπρόθεσμες αλλαγές στην προσωπικότητά του.