Αθήνα: Αφρικανική σκόνη σε όλη την πρωτεύουσα

Την εμφάνισή της έκανε η αφρικανική σκόνη χθες το πρωί στην Αθήνα με το τοπίο να είναι γενικότερα θολό σε μεγάλο βαθμό. Εμφανής ήταν από το πρωί η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στον αττικό ουρανό, η οποία έκανε θαμπή ακόμα και την εικόνα της Ακρόπολης. Όπως προκύπτει και από τον χάρτη του Κοπέρνικου, επιβεβαιώθηκε η […]

Αθήνα: Αφρικανική σκόνη σε όλη την πρωτεύουσα

Την εμφάνισή της έκανε η αφρικανική σκόνη χθες το πρωί στην Αθήνα με το τοπίο να είναι γενικότερα θολό σε μεγάλο βαθμό.

Εμφανής ήταν από το πρωί η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στον αττικό ουρανό, η οποία έκανε θαμπή ακόμα και την εικόνα της Ακρόπολης. Όπως προκύπτει και από τον χάρτη του Κοπέρνικου, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για μεταφορά μεγάλης ποσότητας σκόνης από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο και τη χώρα μας.

Ο συνδυασμός ζέστης και αφρικανικής σκόνης έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική για τους κατοίκους.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών: «Να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους για να τους ρυθμίσει την αγωγή τους.
Ποτέ όμως από μόνοι τους. Αυτοί όμως που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο είναι αυτοί που θα αναπτύξουν συμπτώματα, ενώ θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα νόσημα, μπορεί να έχουν και να μην το ξέρουν και να θεωρούν ότι είναι υγιείς».

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται από τους ειδικούς η εισπνοή από τη μύτη.

Ο Πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης δήλωσε πως: «Αν αποφεύγουμε την έντονη κόπωση κάτω από αυτές τις συνθήκες και αν προσπαθούμε να εισπνέουμε από τη μύτη, έχουμε κάνει μια πολύ καλή προστασία.
Οι άνθρωποι που έχουν άσθμα, οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή γενικά προβλήματα κυρίως αναπνοής, ας προσέξουν λίγο περισσότερο, ας μείνουν μέσα».

Στην Κρήτη

Επιμένει και σήμερα η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη μαζί με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Χθες ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 32,5 βαθμούς στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Ο Πνευμονολόγος Στέλιος Βιττωράκης επισημαίνει πως: «Η αφρικανική σκόνη περιέχει βλαβερές ουσίες, βαρέα μέταλλα.
Ακούγεται και φαίνεται και σε κάποιες μελέτες ότι μπορεί να περιέχει και κάποια μικρόβια».

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως δυσκολία στην αναπνοή, έντονου βήχα ή επίμονου φτερνίσματος, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.