Άσχημα νέα για το χυμό πορτοκάλι – Πόσο ανέβηκε η τιμή του

Χυμός σαν... από χρυσάφι πλέον ο χυμός πορτοκάλι με την τιμή του να έχει πάρει την ανιούσα στο εξωφρενικό 39% μέσα σε μόλις δύο χρόνια στα σούπερ μάρκετ.

Άσχημα νέα για το χυμό πορτοκάλι - Πόσο ανέβηκε η τιμή του

Η τιμή για το χυμό πορτοκάλι στα σούπερ μάρκετ έχει πάει πλέον στα 1,67 ευρώ το λίτρο από 1,2 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Η ραγδαία άνοδος του χυμού φέρνει μεγάλο πρόβλημα, οι οποίοι αθροιστικά με την υπόλοιπη ακρίβεια σκέπτοναι αν τους αρκούν τα χρήματα ώστε να αγοράσουν το προϊόν.

Πιθανώς δεν τελείωσαν όμως οι αυξήσεις, αφού προσεχώς ενδέχεται να παρουσιαστούν νέες ανατιμήσεις, αφού ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, η Βραζιλία θα έχει την χαμηλότερη παραγωγή για φέτος εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες.

Άσχημα νέα για το χυμό πορτοκάλι – Πόσο ανέβηκε η τιμή του

“Αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως από την Αίγυπτο, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καταγγέλλουν εκπρόσωποι της αγοράς, σημειώνοντας ότι οδηγούν σε μείωση των τιμών του εγχώριου προϊόντος.

Με αυτό τον τρόπο πίεσε την προσφορά και τις τιμές προς τα κάτω στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συνέπεια τα δικά μας πορτοκάλια να μην καθίστανται ανταγωνιστικά και να έχουμε μειωμένη ροή στις εξαγωγές μας και έναντι του περυσινού επιπέδου, είπε ο ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Γιώργος Πολυχρονάκης.

Οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών από 351.000 τόνους πέρυσι εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθούν στους 271.000 τόνους, ενώ οι 80.000 τόνοι που θα μείνουν αδιάθετοι θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση. Εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών