Άρχισε η έμπρακτη βοήθεια στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε (10/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν .«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Άρχισε η έμπρακτη βοήθεια στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σκοπεύουν να παρέχουν στην Ουκρανία ελάχιστη χρηματοδότηση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του επόμενου έτους, ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας», όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Μην κάνετε λάθος. Η Ουκρανία μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν και θα το κάνει», τόνισε ο Μπάιντεν.

Η Συμμαχία, εξετάζει τρόπους ώστε να αναλάβει το ίδιο το ΝΑΤΟ τον συντονισμό της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ διαμηνύει στη Ρωσία ότι παραμένει πρόθυμο να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για την αποτροπή κλιμάκωσης του πολέμου, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που επικαλείται το Reuters. Τ

Στην τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής αναμένεται δήλωση σχετικά με την «μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ζελένσκι: Επιθέσεις όπως αυτή στο νοσοκομείο Παίδων σε «κάνουν να θέλεις να σκοτώσεις» τον Πούτιν

Το νέο αεροσκάφος «θα φέρει πιο κοντά τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη, δείχνοντας ότι ο τρόμος πρέπει να αποτύχει παντού και ανά πάσα στιγμή», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανακοίνωση για την παράδοση των F -16.

«Τα αεροσκάφη αυτά θα προστατεύουν καλύτερα τη χώρα από «βίαιες ρωσικές επιθέσεις», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στον απόηχο της χθεσινής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο κύριο νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο,ενώ νωρίτερα ανέφερε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις σε «κάνουν να θέλεις να σκοτώσεις» τον Πούτιν.
«H Kίνα να σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία»

Οι εταίροι του ΝΑΤΟ καλούν την Κίνα « ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να διακόψει κάθε υλική και πολιτική υποστήριξη στη Ρωσία ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία.

πρόθυμος να διατηρήσει τα κανάλια του επικοινωνία με τη Μόσχα για την αποτροπή κλιμάκωσης του πολέμου, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που είδε το Reuters.

Το προσχέδιο απόφασης αναφέρει μάλιστα ότι η Κίνα συνεχίζει τις «συστημικές προκλήσεις» για την Ευρώπη και την ασφάλεια.