Αντιτρομοκρατική: Μαζικές συλλήψεις μετά από εκτεταμένη έρευνα

Η αντιτρομοκρατική μετά από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποίησε, προχώρησε στη σύλληψη συνολικά δέκα ατόμων εκ των οποιών υπάρχουν ορισμένοι ότι είναι στρατιωτικοί. Στη σύλληψη έξι ατόμων προχώρησε η αντιτρομοκρατική, ως αποτέλεσμα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ώρες. Εκτός των έξι συλληφθέντων, άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία κρατούνται σε φυλακές, φέρεται να εμπλέκονται στις […]

Αντιτρομοκρατική: Μαζικές συλλήψεις μετά από εκτεταμένη έρευνα

Η αντιτρομοκρατική μετά από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποίησε, προχώρησε στη σύλληψη συνολικά δέκα ατόμων εκ των οποιών υπάρχουν ορισμένοι ότι είναι στρατιωτικοί.

Στη σύλληψη έξι ατόμων προχώρησε η αντιτρομοκρατική, ως αποτέλεσμα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ώρες. Εκτός των έξι συλληφθέντων, άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία κρατούνται σε φυλακές, φέρεται να εμπλέκονται στις βομβιστικές επιθέσεις τις οποίες ερευνά η αντιτρομοκρατική. Στη μεγάλη επιχείρηση εκτός από τις συλλήψεις έγιναν τουλάχιστον δέκα έρευνες σε σπίτια, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, σφαίρες, αλλά και κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές: Όλα έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξεταστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους έξι συλληφθέντες είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί ο ένας πολυβολητής του στρατού και ο άλλος οπλουργός της αεροπορίας. Ο πολυβολητής τελεί υπό παραίτηση και ο οπλουργός είναι σε αναρρωτική άδεια.

Παλιός γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής είναι ένας από τους κατηγορούμενους που κατηγορείται για την εμπλοκή του στην συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης». Μαζί με 9 ακόμα άτομα βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και σε δύο φυλακές της χώρας. Οι έξι συνελήφθησαν σε περιοχές της Αθήνας και τέσσερις είναι έγκλειστοι των φυλακών.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής είναι οι δράστες μεταξύ άλλων πίσω από τη βομβιστική επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό, που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 25ης Ιανουαρίου σε τράπεζα επί της Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, αλλά και στην επιστολή-βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Εντολές μέσα από τη φυλακή

Ο έγκλειστος αντιεξουσιαστής στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, φέρεται σε συνεργασία με τρεις ποινικούς, επίσης έγκλειστους, να έδιναν εντολές μέσα από τις φυλακές για βομβιστικές επιθέσεις και απειλές σε δικαστικούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Ηλίας Κούκος, σχετικά την έκρηξη στα Πετράλωνα, ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη το πρωί της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου στις 03:30 το πρωί και από την πρώτη στιγμή στις έρευνες συμμετείχε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Φέρεται να έγινε ως πράξη αλληλεγγύης στον έγκλειστο αντιεξουσιαστή που κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση.

Για κάποιες από αυτές τις επιθέσεις την ανάληψη ευθύνης την είχε κάνει η οργάνωση «Σύμπραξης Εκδίκησης», ενώ για κάποια παλιότερα χτυπήματα σε βάρος δικαστικού και αστυνομικού εξ ονόματος του έγκλειστου αντιεξουσιαστή, την ευθύνη την είχε αναλάβει μία οργάνωση με ελαφρά παραλλαγή στην ονομασία που ίσως να πρόκειται για την ίδια.

Τον Αύγουστο του 2021 διαπράχθηκε ληστεία στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα από τον αντιεξουσιαστή στο όνομα του οποίου τα μέλη της «Σύμπραξης Εκδίκησης» πραγματοποίησαν την βομβιστική επίθεση. Ήταν το ίδιο άτομο που είχε ληστέψει υποκαταστήματα τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως και στη Μεταμόρφωση , όπου και τον κατέγραψαν τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας. Λίγες ημέρες μετά συνελήφθη από άντρες της Αντιτρομοκρατικής που τον παρακολουθούσαν σε μία επεισοδιακή επιχείρηση στη Λ. Κατεχάκη, που κάμερες της περιοχής κατέγραψαν καρέ-καρέ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο, 3 πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, εξαρτήματα όπλων, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb), μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, δύο αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • πολεμικό τυφέκιο,
 • 3 πιστόλια,
 • περίστροφο,
 • καραμπίνα,
 • εξαρτήματα όπλων,
 • ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
 • φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
 • κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
 • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
 • 2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
 • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται