Αλλαγή στο νυχτερινό ρεύμα – Τι φέρνει η κυβέρνηση

Σοβαρά εξετάζεται από τους αρμόδιους η αλλαγή τιμολογίου στο νυχτερινό ρεύμα. Το επικρατέστερο σενάριο για την ώρα πάντως είναι να εξαληφθεί η βραδινή ζώνη.

Αλλαγή στο νυχτερινό ρεύμα - Τι φέρνει η κυβέρνηση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει την αλλαγή στο νυχτερινό ρεύμα αλλά ακόμη οι συζητήσεις είναι ανοιχτές για το τι ακριβώς θα συμβεί.

Για να μπορούν οι καταναλωτές να δουν μείωση στο ενεργειακό τους κόστος φαίνεται πως υπάρχει η πιθανότητα το μεσημβρινό τιμολόγιο να περιλαμβάνει τις βραδινές ώρες.

Ωστόσο, μέχρι τώρα το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό ωράριο το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Αλλαγή στο νυχτερινό ρεύμα – Τι φέρνει η κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό ωράριο το οποίο ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου και το θερινό ωράριο το οποίο διαρκεί από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Επίσης επισημαίνεται πως για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις  στο χειμερινό ωράριο ισχύουν  από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 3μμ  έως τις 5μμ. Ενώ η ζώνη των μειωμένων χρεώσεων για το θερινό ωράριο  είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 11μμ έως τις 7π.μ.

Σημειώνεται δε πως οι καταναλωτές που έχουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής) μπορούν να αποκτήσουν νυχτερινό τιμολόγιο.

Για να αλλάξει όμως το ωράριο των μειωμένων χρεώσεων, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπεινα παρέμβει στο σύνολο των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής (περίπου 250), προκειμένου να τροποποιηθούν οι χρόνοι στους οποίους αποστέλλεται ο ηλεκτρικός παλμός που ενεργοποιεί – απενεργοποιεί εναλλάξ την «ωριαία» και τη «νυχτερινή» μέτρηση. Μάλιστα το συνεργείο του Διαχειριστή θα πρέπει να παρέμβει επί τόπου στην πλειονότητα των υποσταθμών, αν και σε ορισμένους σταθμούς οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από απόσταση.