Ακόμη πιο κοντά οι Ε.Ε και Αίγυπτος

Ακόμα πιο κοντά βρίσκεται πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Αίγυπτο με βασικό θέμα την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος. Με βασικό στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική και με το βλέμμα στον πόλεμο στη Γάζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αίγυπτος υπέγραψαν «ιστορική» συμφωνία στο Κάιρο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου […]

Ακόμη πιο κοντά οι Ε.Ε και Αίγυπτος

Ακόμα πιο κοντά βρίσκεται πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Αίγυπτο με βασικό θέμα την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Με βασικό στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική και με το βλέμμα στον πόλεμο στη Γάζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αίγυπτος υπέγραψαν «ιστορική» συμφωνία στο Κάιρο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου. Οι έξι Ευρωπαίοι ηγέτες κόμισαν στο Κάιρο βοήθεια περίπου 7,4 δισ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία πλήττεται και εξαιτίας της κρίσης στο Σουέζ.

Πριν από τη διάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Ελλάδα και Αίγυπτος συστήνουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε δυο χρόνια ξεκινώντας από το προσεχές διάστημα όπου θα συνεδριάσει στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Αθήνα θα συνεργαστεί στενά με το Κάιρο για την αποτροπή δημιουργίας ενός νέου διαδρόμου μετανάστευσης από τη Λιβύη προς τη Κρήτη. Αναφορά έγινε και στα ενεργειακά με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τόσο στην τετ α τετ συνάντηση όσο και στην ολομέλεια ο πρόεδρος της Αιγύπτου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας», επισημαίνεται στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Αιγύπτου

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου:
Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, για όσους από εμάς, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υποστηρίζουμε επί πολύ καιρό μια ισχυρότερη και στενότερη εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου, η σημερινή ημέρα είναι πράγματι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή.

Η εφαρμογή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Αίγυπτο θέτει σαφείς στόχους όσον αφορά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου και αναγνωρίζει ένα πολύ απλό γεγονός: ότι η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πράττει έως τώρα, και να αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αίγυπτος σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση υπογράφεται σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στη Μέση Ανατολή. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στις συναντήσεις μας και όλοι είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη Γάζα, ιδίως ενόψει μιας πιθανής χερσαίας εισβολής στη Ράφα, η οποία, όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απλώς είναι απαράδεκτη. Η κατάσταση απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το άνοιγμα όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα.

Η Αίγυπτος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και σας είμαστε ευγνώμονες για την υπεύθυνη στάση και τις προσπάθειές σας, κ. Πρόεδρε, απέναντι σε αυτή την κρίση, οι συνέπειες της οποίας επηρεάζουν άμεσα τη χώρα σας. Είναι υψίστης σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να δράσει από κοινού για να αποτρέψει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.

Σε αυτό το πνεύμα, η χώρα μας έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αμυντική επιχείρηση της ΕΕ «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθεροπλοΐας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ζήτημα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την Αίγυπτο και τα έσοδα που αποκομίζει από τη διώρυγα του Σουέζ. Η συλλογική προσπάθεια της ΕΕ, με την υποστήριξη περιφερειακών ενδιαφερόμενων μερών όπως η Αίγυπτος, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή.

Έχουμε υποστηρίξει επίσης την Κυπριακή πρωτοβουλία για έναν θαλάσσιο διάδρομο ως οδό συμπληρωματική στη διάβαση της Ράφα, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση υπό το πρίσμα των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επαινούμε την Αίγυπτο και τις προσπάθειές της να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές από το να φτάσουν στη Μεσογειακή οδό, φιλοξενώντας τεράστιο αριθμό μεταναστών και περιορίζοντας τις παράνομες οδούς διακίνησης.

Έχουμε συζητήσει ότι πρέπει να αποτρέψουμε το άνοιγμα νέων διαδρομών και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Θα συνεργαστούμε επίσης πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης ώστε να προσφέρουμε σε περισσότερους νέους Αιγύπτιους την ευκαιρία να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια.

Τέλος, αναφερθήκαμε στο μέλλον της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι, Πρόεδρε Sisi, για τη φιλοξενία της σημερινής ιστορικής συνάντησης. Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω και πάλι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα και να βοηθήσει την Αίγυπτο στις μεγαλύτερες προκλήσεις.