100 ημέρες φυλάκιση για τον Μπγιορν Χέκε χάριν χρήσης ναζιστικού συνθήματος

Στα χαμηλά έπεσε ο ακροδεξιός εξτρεμιστής, Μπγιόρν Χέκε, πρόεδρος του AfD Θουριγγίας. Το Εφετείο του Χάλε τον καταδίκασε σε φυλάκιση 100 ημερών εξαγοράσιμων προς 130 ευρώ την ημέρα.

100 ημέρες φυλάκιση για τον Μπγιορν Χέκε χάριν χρήσης ναζιστικού συνθήματος

Κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε εν γνώσει του το 2021 το ναζιστικό σύνθημα «Τα πάντα για την πατρίδα μας, τα πάντα για τη Σαξονία-Άνχαλτ, τα πάντα για τη Γερμανία». Το τελευταίο είναι απαγορευμένο στη Γερμανία σύνθημα των παραστρατιωτικών ταγμάτων μάχης «SA» του ναζιστικού κόμματος NSDAP. Ο 52χρονος καθηγητής ιστορίας γυμνασίου, που μπορεί νομικά να χαρακτηρίζεται «φασίστας», ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την προέλευση του συνθήματος.

Η ποινή κάτω των έξι μηνών δεν του στερεί το εκλογικό δικαίωμα στις περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία το Σεπτέμβριο. Οι οργανώσεις του AfD σε Θουριγγία, Σαξονία και Σαξονία-Άνχαλτ χαρακτηρίζονται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος «αποδεδειγμένα εξτρεμιστικές ακροδεξιές». Στο μεταξύ και το παγγερμανικό AfD χαρακτηρίζεται «ύποπτο εξτρεμιστικό ακροδεξιό κόμμα» και η δράση του παρακολουθείται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.