Τραγικά νέα για όσους έχουν χρέη στις τράπεζες ή στο δημόσιο
Το νέο σύστημα θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά τους οφείλετες ώστε οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του χρέους και να μπορούν αντίστοιχα, να προσαρμόσουν την πολιτική τους.
Το νέο σύστημα θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όσους έχουν χρέη ώστε οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ύψους του χρέους και να μπορούν αντίστοιχα, να προσαρμόσουν την πολιτική τους.
Point system για τους οφειλέτες του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Αυτό ετοιμάζεται να πράξει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καθώς βαίνει σύντομα στη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.
Δύσκολα τα πράγματα για όσους έχουν χρέη σε τράπεζες ή στο δημόσιο
Η βαθμολόγηση που θα παίρνουν θα είναι οδηγός για ρυθμίσεις οφειλών, για χορήγηση δανείων ακόμα και για τυχόν συμμετοχή τους σε διάφορους διαγωνισμούς του Δημοσίου καθώς όσοι συγκεντρώνουν υψηλό πιστοληπτικό βαθμό θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό και στις ρυθμίσεις οφειλών. Επί της ουσίας,πρόκειται για έναν νέο Τειρεσία, που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ύψους του ιδιωτικού χρέους και να μπορούν αντίστοιχα, να προσαρμόσουν την πολιτική τους. Όπως εκτιμάται η χώρα θα αποκτήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την παροχή πιστώσεων αντίστοιχο με αυτούς που λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει ακόμη και ρυθμίσεις αλά καρτ για οφειλές στο Δημόσιο.
Με το ιδιωτικό χρέος να αγγίζει τα 240 δισ, οι προσδοκίες από την ενεργοποίηση της Αρχής είναι η μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιους φορείς και τράπεζες, αλλά και η πρόληψη της υπερχρέωσης των ιδιωτών.
Παράλληλα η φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να έχουν μία ενιαία εικόνα για το σύνολο των οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων ενώ πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν το Πιστοποιητικό Πιστοληπτικής Ικανότητας που θα εκδίδει η Ανεξάρτητη Αρχή ώστε να διαπραγματευτούν τη χορήγηση δανείων.
Βάση δεδομένων
Η Ανεξάρτητη Αρχή θα έχει στα χέρια της μια μεγάλη βάση δεδομένων με όλα τα χρέη και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών προκειμένου να καθορίζει το «πιστοληπτικό σκορ» κάθε πολίτη ή επιχείρησης που θέλει να δανειστεί ή να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο ή να ρυθμίσει οφειλές.
Ήδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κεντρική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς για χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο. Στη βάση δεδομένων θα αποθηκεύονται γενικές πληροφορίες οφειλών, οικονομικής συμπεριφοράς αλλά και στοιχεία οφειλών των φορέων του δημοσίου και θα υπολογίζεται η πιθανότητα αθέτησης πληρωμής μιας οφειλής ή ενός δανείου.
Η πιστοληπτική βαθμολόγηση θα παράγεται από το πληροφοριακό σύστημα μέσω της επεξεργασίας, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα με τη χρήση αλγορίθμου. Η βαθμολόγηση θα γίνεται με αριθμητική κλίμακα και θα αφορά την τήρηση και την αθέτηση υποχρέωσης έναντι των φορέων του δημόσιου τομέα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα (δημόσια και ιδιωτικά, όπως η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.), με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης.
Ανοιχτός διαγωνισμός για την επιλογή διοίκησης
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την επιλογή της διοικησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής.
Υπόχρεοι για την παροχή στοιχείων στη νέα Αρχή θα είναι όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, όπως αναφέρει το σχέδιο, «υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την πρόσβαση ή και να παρέχουν προς την Αρχή έγκαιρα και με ακρίβεια και να επικαιροποιούν ανά μήνα όλα τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς, περιλαμβανομένων των πληροφοριών ταυτοποίησης και των γενικών πληροφοριών που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 24 μηνών.
Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανακαμψης και χρηματοδοτείται με πόρους της τάξης των 2,9 εκατ ευρώ.