Θέλει να διαμορφώσει εκ νέου ο Στάρμερ τη σχέση Βρετανίας-ΕΕ

Ο Kιρ Στάρμερ φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στα σχέδιά του να αναδιαμορφώσει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit με ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας.

Θέλει να διαμορφώσει εκ νέου ο Στάρμερ τη σχέση Βρετανίας-ΕΕ

Οι εικασίες ότι οι συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον ενισχύθηκαν από την απόφασή του να πάρει μαζί του το νέο υπουργό του για τις ευρωπαϊκές σχέσεις, Nick Thomas-Symonds. Ο νέος πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα, στις 18 Ιουλίου, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (EPC), ένα φόρουμ που δημιουργήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν για τη διευκόλυνση των ευρωπαϊκών σχέσεων μετά το Brexit.

Αναμένεται ότι το θέμα του συμφώνου ασφαλείας θα τεθεί και εκεί, οδηγώντας σε εικασίες ότι οι Εργατικοί θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης των βρετανικών δυνάμεων με εκείνες της ΕΕ. Ωστόσο, κατά την πτήση προς τις ΗΠΑ, ο Σερ Κιρ επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ «θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος» των αμυντικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι εργασίες με την ΕΕ θα είναι «συμπληρωματικές».

Απαντώντας στην εφημερίδα Independent, δήλωσε: «Όσον αφορά το σύμφωνο άμυνας και ασφάλειας, αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για σημαντική βελτίωση της σχέσης μας με την ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Νομίζω ότι αυτή είναι συμπληρωματική με το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας στην Ευρώπη και η προσέγγισή μας για την άμυνα ήταν πάντα πρώτα το ΝΑΤΟ».